Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1454

Oamenii de știință au descoperit ceva incredibil în Calea Lactee

11 iul. 23:30   Ştiinţă şi IT
21380 0

O echipă internațională de astronomi a demonstrat că într-un cluster globular de stele din constelația Centauri există o gaură neagră foarte mare, a cărei masă este de 8.200 de ori mai mare decît cea a Soarelui.

Potrivit institutului, acest lucru o transformă în candidat pentru rolul de viitoare gaură neagră supermasivă, o așa-numită gaură neagră cu masă intermediară.

"Am primit prima confirmare că în clusterul Omega din constelația Centauri se ascunde o gaură neagră cu o masă intermediară.

Ea se află la o distanță de doar 18.000 de ani lumină de noi, ceea ce o face cea mai apropiată gaură neagră mare de Pămînt, deoarece gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee se află la o distanță de 27.000 de ani lumină", a declarat șefa echipei științifice Nadine Neumayer, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

Oamenii de știință au făcut această descoperire în timp ce urmăreau mișcarea stelelor din clusterul globular Omega din constelația Centauri. Acesta este cel mai mare obiect de acest tip din cadrul Căii Lactee, iar astronomii suspectează de mult timp că în regiunile sale centrale s-ar putea ascunde o gaură neagră supermasivă sau o gaură neagră de masă intermediară.


Acest lucru este demonstrat și de faptul că clusterul Omega este nucleul unei galaxii pitice antice care s-a ciocnit cu Calea Lactee în trecutul îndepărtat.

4
1
0
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?