X 
Arşiţa stiri: 212
Jocurile Olimpice stiri: 226
Transnistria stiri: 1417

Ce se întîmplă cu cel mai mare aisberg din lume

4 aug. 17:00   Ştiinţă şi IT
14018 0

A23a, cel mai mare aisberg din lume, de luni de zile se învîrte la fața locului chiar la nord de Antarctica, cînd, de fapt, ar trebui să fie purtat de cel mai puternic curent oceanic de pe Pămînt.

Oamenii de știință spun că blocul înghețat a fost prins deasupra unui uriaș cilindru rotativ de apă. Este un fenomen pe care oceanografii îl numesc o coloană Taylor – și este posibil ca A23a să nu scape de acolo timp de cîțiva ani.

„De obicei, te gîndești la aisbergurile ca fiind lucruri trecătoare; se fragmentează și se topesc. Dar nu acesta”, a observat expertul polar, Mark Brandon, notează Noi.md cu referire la alephnews.ro.

La începutul lunii aprilie a acestui an, A23a a pășit în Curentul Circumpolar Antarctic, care mișcă de o sută de ori mai multă apă în jurul globului decît toate rîurile Pămîntului la un loc. Acest lucru ar fi trebuit să direcționeaze aisbergul de trilioane de tone, în Atlanticul de Sud, lucru care nu s-a întîmplat.

Aisbergul rămîne pe loc, la nord de Insulele Orkney, întorcîndu-se în sensul invers acelor de ceasornic cu aproximativ 15 grade pe zi.

6
1
2
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав