X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Au avut loc consultări publice asupra politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025

16 iul. 16:15   Economie
6 ore in urma 8806 0

Proiectul de lege care vizează politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2025 a fost supus, astăzi, consultărilor publice.

Dezbaterile au avut loc pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe, cu participarea deputaților, reprezentanților Ministerului Finanțelor, ai asociațiilor de business și cei ai mediului de afaceri.

În debutul ședinței, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a menționat că proiectul supus consultărilor publice a fost aprobat în prima lectură în cadrul ședinței plenare din 11 iulie curent. „Documentul conține mai multe măsuri în beneficiul persoanelor fizice și al mediului de afaceri, iar în cadrul ședinței de astăzi ne propunem să vedem care sînt obiecțiile, precum și propunerile de îmbunătățire a proiectului”, a subliniat deputatul Radu Marian.

Documentul conține modificări la mai multe acte normative pentru a ajusta legislația bugetar-fiscală la evoluția proceselor economice și sociale în contextul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Printre prevederi se regăsesc majorarea cu 10 % a scutirilor personale și a celor pentru persoanele întreținute; extinderea spectrului de venituri scutite de impozite; simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați etc. O altă prevedere a proiectului se referă la extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu pînă la 300 % pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi.

Participanții la audieri au venit cu propuneri de ajustare a unor prevederi ale politicii bugetar-fiscale și vamale, în parte ce vizează controalele fiscale, uniformizarea cotelor TVA, prețurile de transfer, declarațiile de venit ale deținătorilor de gospodării țărănești etc.


Propunerile vor fi analizate de comisia parlamentară de specialitate și reprezentanții Ministerului Finanțelor cu scopul de a integra cele mai eficiente și relevante modificări în textul final al proiectului, care va fi propus plenului Parlamentului spre adoptare în lectura a doua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?