X 
Arşiţa stiri: 223
Jocurile Olimpice stiri: 291
Transnistria stiri: 1418

Moldovagaz a pus pe stop achizițiile de gaze naturale

13 aug. 21:44   Economie
13 ore in urma 12418 0

Moldova a pus pe stop achizițiile de gaze naturale, din cauza creșterii prețurilor la bursa europeană.

Scumpirile sînt provocate de tensiunile din Orientul Mijlociu, care ar putea escalada și mai mult. La începutul lunii curente, prețul gazelor pe piața europeană a ajuns la 457 de dolari pentru o mie de metri cubi, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele opt luni, transmite TV8.

„Am avut careva achiziții săptămîna trecută, nu pot să vă spun nemijlocit volumul achiziționat, dar, deocamdată, am luat o pauză. Săptămîna aceasta vom vedea care vor fi evoluțiile și posibil săptămîna viitoare vom relua, pentru luna septembrie”, a declarat directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban.

Directorul MoldovaGaz speră că prețul la gaze se va stabiliza, astfel ca Moldova să poată face noi achiziții pentru prima lună din toamnă. Faptul că tensiunile din Orientul Mijlociu alimentează scumpirea gazelor o confirmă și experții din domeniul energetic.

La sfîrșitul lunii iulie, prețul acestora a început să crească din nou, după o relativă stabilizare în luna precedentă. O problemă rămîne și livrarea de gaz rusesc prin Ucraina, după ce forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk și au luat sub control stația de tranzit a gazului din Sudja. Pe acolo trec zilnic peste 40 de milioane de metri cubi, dintre care aproximativ 35 de milioane de metri cubi de gaz ajung la puținele țări din UE, care mai importă gaz rusesc. Este vorba despre Austria şi Slovacia. Restul- 5 mln de metri cubi, vine în regiunea transnistreană.


Dacă stația Sudja va fi afectată în cazul unor eventuale confruntări militare, asta ar putea duce la o scumpire a gazului pe piața europeană, deoarece Austria şi Slovacia vor trebui de urgență să caute un alt furnizor, susține expertul în Energetică, Eugen Muravschi. Iar în cazul Moldovei, fără gaze ar putea rămîne regiune

„La noi, din cauza situației din jurul stației Sudja, Ministerul Energiei deja a pornit procedura de instituire a stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. Care sînt riscurile pentru Moldova dacă gazul rusesc nu va mai trece prin Sudja? Asta ar putea însemna sistarea alimentării cu gaz a regiunii transnistrene: Unica alternativă ar fi ca Gazprom să trimită niște volume de gaz prin conducta Turkstream din Marea Neagră și coridorul transbalcanic, dacă va fi capacitate disponibilă acolo. Pentru malul drept al Nistrului principala consecință e că centrala de la Cuciurgan nu va mai produce energie electrică și va trebui să o cumpărăm de pe piața românească, probabil la un preț mai scump. Neplăcut, dar nu-i sfîrșitul lumii”, a declarat expertul junior în Energetică, Eugen Muravschi.

O situație similară a fost în octombrie și noiembrie 2022, cînd Federația Rusă a redus drastic livrările de gaze pentru țara noastră. Astăzi, prețul la gazele naturale a scăzut ușor, pînă la 39,11 euro per megawat/oră, comparativ cu 40,31- săptămîna trecută.

3
0
1
7
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав