X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4160

Care fermierii afectați de secetă vor beneficia de ajutorul statului

9 sep. 17:45   Economie
7 ore in urma 1114 0

Cei 100 de milioane de lei vor fi distribuiți agricultorilor care cultivă porumb și grîu, dar care au fost afectați de secetă și arșiță în anul 2024.

Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, Ministerul lucrează la proiectul de lege care va fi susținut de către Guvern și ulterior votat de către Parlament în această săptămînă.

„Ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare, seceta și arșița a afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb și cel puțin 70% din recolta culturii de grîu. Valoarea maximă de ajutor, conform prezentului regulament, nu poate depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant”, precizează Vladimir Bolea, în cadrul unui briefing de presă, scrie agroexpert.md.

Terenurile agricole care se află în aria unui sistem centralizat de irigare, nu sînt eligibile pentru acordarea ajutorului. Totodată, terenurile agricole care au beneficiat de asigurare subvenționată, conform prevederilor legii, privind asigurarea subvențională nu sînt eligibile.

În scopul obținerii ajutorului, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • Să cultive porumb și/sau grîu;
  • Să dețină actul de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole urmare a situației excepționale cu caracter natural ale anului 2024;
  • Cel puțin 50% din suprafața în posesie să fie afectată de situațiile excepționale cu caracter natural indiferent de tipul culturii sau natura situației;
  • Să dispună de raportul statistic, totalurile semănăturilor pentru recoltă în baza cărora se va calcula suprafețele eligibile înregistrat la organul teritorial pentru statistică pînă la 3 iunie 2024. Excepție fiind solicitanții care gestionează o suprafață de teren agricol mai mică de 10 hectare;

Mărimea ajutorului per solicitant la culturile de porumb și grîu afectați se calculează conform Agenției, în baza sumei totale acordate.

„Aceste măsuri sînt introduse pentru a veni cu suport pentru agricultorii care sînt cel mai mult afectați”, a mai susținut oficialul.

Precizăm că, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, pînă în prezent, au fost întocmite 5792 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 297 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.

Amintim că, mai mulți agricultori cereau autorităților declararea situației excepționale în sectorul agricol în sudul țării și aplicarea moratoriului la calcularea penalităților.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав