X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Situația producției și exportului de nuci în Moldova

21 iul. 13:00   Economie
7 ore in urma 1774 0

În ultimii ani, sub presiunea cererii și prețurilor scăzute de pe piața europeană, Moldova a înregistrat o stagnare a producției și o restructurare a livrărilor externe de nuci, scrie EastFruit.

Asociația Nucicultorilor din Moldova (ANRM) consideră că în noul sezon de comercializare există premisele pentru a schimba situația în bine și îndeamnă producătorii și comercianții de nuci să fie pregătiți să profite de „fereastra de oportunitate” recent deschisă.

AgroExpert îl citează pe președintele ANRM, Oleg Tîrsină, care a prezentat situația din sectorul nucifer, care a evoluat pînă în prezent.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Nuci și Fructe Uscate (INC), în ultimul deceniu, producția mondială de nuci a crescut cu 45%, de la 1,83 milioane în anul de comercializare (AC) 2014/15 la 2,58 milioane de tone în AC 2023/24 (greutatea fructelor în coajă tare). Între timp, în Moldova, producția de nuci a scăzut cu 38%, de la 32.000 la 21.3 000 de tone în aceeași perioadă.

Conform estimărilor INC, în ultimul AC, Moldova a fost printre cei mai mari zece producători de nuci din lume, după India (28 mii tone) și înaintea Argentinei (20 mii tone). Primii cinci au fost China (1,47 milioane tone), SUA (752 mii tone), Chile (172,3 mii tone), Ucraina (86 mii tone).


În AC 2023/24, Moldova a exportat 7,5 mii tone de miez de nucă. Inclusiv livrările către Germania - 1,55 mii tone, către Franța - 1,17 mii tone, către România - peste 1 mie tone, către Turcia - 707 tone, către Austria - 505 tone, către Elveția - 428 tone și așa mai departe în jos.

Exporturile din Moldova (RM) de arahide în coajă în sezonul trecut s-au dublat de la 1,45 mii tone în 2022 la 2,93 mii tone în 2023. Cei mai mari cumpărători ai acestui produs sînt Turcia - 1,26 mii tone, Albania - 645 tone, România - 423 tone, Irak - 297 tone.

Principalii operatori din domeniul nucilor din Moldova sînt de acord că cel mai interesant fapt al sezonului trecut este că România se află printre primii 3 cei mai mari cumpărători de nuci din Moldova, atît miez cît și fructe în coajă. Explicarea motivelor este încă doar la nivel de presupuneri. România este cea mai apropiată piață mare de RM cu o dinamică pozitivă a solvabilității. În același timp, România nu este la fel de strictă în evaluarea documentelor însoțitoare ca statele membre UE din Europa de Vest. În consecință, putem presupune că o parte din nucile moldovenești importate sînt de fapt reexporturi de nuci ucrainene. Oricum, pentru afacerile cu nuci din Moldova creșterea livrărilor pe piața românească este un cîștig, adică un lucru bun.

Potrivit lui Oleg Tîrsină, unul dintre cele mai îmbucurătoare aspecte ale ultimului sezon de comercializare este faptul că Italia s-a alăturat grupului de cumpărători europeni destul de mari de nuci moldovenești (peste 100 de tone de miez și 40 de tone de fructe în coajă). Anterior, Italia nu era o destinație importantă pentru livrările de nuci din Moldova. Cumpărătorii italieni au cerințe foarte ridicate față de calitatea nucilor, astfel încît recunoașterea calității produselor din Republica Moldova de către comercianții italieni valorează mult. Și, probabil, deschide perspective largi pentru viitorul apropiat.

3
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав