X 
Cutremure stiri: 507

Care este situația privind exportul de mere moldovenești?

4 oct. 10:45   Economie
11 ore in urma 2498 0

Potrivit Asociației Moldova Fruct, în baza datelor vamale, în septembrie 2024, țara a exportat aproximativ 5,1 mii tone de mere.

În termeni fizici, aceasta este mai puțin decît în septembrie anul trecut - 6,3 mii tone.

Cu toate acestea, dacă luăm în considerare faptul că recolta de mere prognozată este mai mică decît cea de anul trecut, putem trage o concluzie liniștitoare - ritmul exportului acestor fructe în prima lună a acestei toamne, cel puțin, a fost nu mai mic decît în septembrie 2023. Dar, în principiu, un export de mere din Republica Moldova în luna septembrie în limita a 5-7 mii tone a fost înregistrat doar în cele mai problematice sezoane de comercializare din ultimii zece ani. Un volum maxim al exporturilor de mere moldovenești a fost înregistrat în septembrie 2021 - puțin peste 22 de mii de tone.

Anterior, agroexpert.md, cu referire la Moldova Fruct, a relatat că în luna septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, Republica Moldova și-a triplat volumul livrărilor de mere către România - de la 451 tone la 1 247 tone. De asemenea, reprezentanții asociației susțin că în luna septembrie a acestui an, comparativ cu situația din prima lună a anului trecut, prețul mediu angro al mărului moldovenesc exportat pe piața europeană a crescut semnificativ, depășind 11 lei/kg.

Potrivit angajaților Moldova Fruct, acest lucru se datorează scăderii prognozate a recoltei din 2024 în mai multe țări europene producătoare de mere. În același timp, în septembrie, exportatorii moldoveni de mere în România s-au încadrat cu succes în „coridorul temporal”, cînd merele locale sînt deja puține în această țară, iar livrările la scară largă din Polonia încă nu au început. În plus, în septembrie, merele poloneze au fost cu 20-25% mai scumpe decît cele moldovenești, ceea ce explică fluxul extins al acestor fructe din Moldova către piața românească.


În același timp, judecând după monitorizarea portalului EastFruit, în luna septembrie a anului curent, prețul mediu angro pentru merele din soiurile de vară și din soiul de toamnă timpurie „Gala” pe piața fructelor din Republica Moldova a fost de 7-8 lei/kg (0,40-0,46 dolari/kg), ceea ce este semnificativ mai mare decît nivelul din septembrie a anului trecut - 0,33 dolari/kg.

De asemenea, este evident că prețul mediu de achiziție cu ridicata pe piața internă în luna septembrie a acestui an a fost mult mai mic decît prețul angro (facturat) de export al merelor moldovenești pe piața europeană. Se pare că acest lucru se explică, în primul rînd, prin prețul relativ scăzut al merelor achiziționate pentru vînzare în piețele locale cu amănuntul și în lanțurile de magazine. În al doilea rînd, pentru livrările în țările CSI merele, de asemenea, erau achiziționate la un preț scăzut. În același timp, în actualul an de comercializare, o parte foarte semnificativă de mere moldovenești este oricum exportată în Federația Rusă.

2
2
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав