X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

Cît timp se vor menține prețurile ridicate la harbuji în Moldova

14 iul. 2023,, 12:00   Economie
4455 0

Sezonul trecut a fost anormal pentru piața harbujilor din Moldova, în baza mai multor caracteristici, în special – al prețurilor stabil înalte pe întreaga perioadă de vînzare.

Și începutul sezonului 2023 se distinge prin prețuri ridicate, deocamdată chiar mai mari decît la începutul sezonului 2022. Dar cît va dura această situație? Analiștii EastFruit presupun că cel mai probabil nu vor exista "scăderi bruște de preț" în Moldova pe piața legumelor cucurbitaceae în general și a harbujilor în special.

Anul trecut, nivelul relativ înalt al prețurilor pe piața harbujilor moldovenești a asigurat un export necaracteristic pe piața ucraineană, care a pierdut exportul cunoscuților harbuji de Herson. Anul acesta, potrivit operatorilor pieței fructelor din Moldova, exportul de harbuji în Ucraina, de asemenea, va susține nivelul prețurilor în Moldova, dar într-o măsură mai mică decît în 2022. Cel puțin pentru că unele regiuni vestice ale Ucrainei au extins semnificativ suprafața plantațiilor de harbuji și pot asigura vestul și centrul țării cu acest produs. Respectiv, harbujii din Moldova vor fi exportați, în principal, în regiunile de sud-est, Odessa, Mykolaiv și, eventual, cîteva alte regiuni. Dar exportul în această direcție cu greu poate fi considerat sigur și stabil.

Din punctul de vedere al schemelor bine stabilite de transport și a logisticii, unor operatori de pe piață le pare mai atractiv export de harbuji moldovenești în România.

Dar cea mai stabilă, deși cu siguranță și nu cea mai scumpă, piață pentru producătorii moldoveni de harbuji în acest sezon va fi probabil piața internă. Din cauza primăverii răcoroase, însămînțarea harbujilor, precum și a multor alte culturi fructifere din Moldova, a întîrziat. Drept urmare, suprafața plantațiilor de harbuji, care fluctuează de obicei în jur de 3 mii de hectare în țară, a scăzut cu cel puțin 25-30% în 2023. Mai rău, săptămîna trecută, potrivit operatorilor de pe piața fructelor, o parte semnificativă a plantațiilor au fost grav afectate de grindină. Luînd în considerare toate aceste circumstanțe, transporturile de harbuji de înaltă calitate către orice piețe de desfacere nu vor fi prea mari. În același timp, este puțin probabil un import semnificativ de harbuji pe piața moldovenească în a doua jumătate a verii.


Importul harbujilor grecești în Moldova în 2023 a început la sfîrșitul lunii mai. Prețurile cu ridicata pe piața internă, judecînd după datele EastFruit, au fost fără precedent de ridicate (16-18 lei/kg, 0,9-1,01 dolari/kg) timp de aproape trei săptămîni. În parte, acest lucru a devenit posibil din cauza faptului că fermierii au încercat să vîndă primii harbuji locali de pe plantațiile acoperite și mai scump - 20-23 lei/kg (1,11–1,27 dolari/kg) și mai mult.

Cu toate acestea, în prima săptămînă a lunii iulie, prețul mediu cu ridicata la harbujii locali a scăzut în jumătate - pînă la 9-10 lei/kg (0,49-0,54 USD/kg). Cu toate acestea, prețul este încă cu cel puțin 25-30% mai mare decît în aceeași perioadă a sezonului de vînzări din ultimii cinci-șase ani. Și nu este un fapt că în viitorul apropiat nivelul prețurilor va scădea brusc.

3
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав