X 
Arşiţa stiri: 210
Jocurile Olimpice stiri: 271
Transnistria stiri: 1460

Analiză: Profitabilitatea fermierilor la vînzarea culturilor de grupa I

9 aug. 16:15   Economie
10 ore in urma 1933 0

Profitabilitatea fermierilor care se ocupă de culturile de grupa I, precum grîu, orz și rapiță, este influențată de multiple variabile economice și de piață.

În sezonul agricol 2024/2025, se remarcă o scădere semnificativă a costurilor de producție, însă prețurile de vînzare nu acoperă întotdeauna aceste costuri. Despre aceasta se arată în analiza expertului în agro-market, Iurie Rija.

Potrivit acestuia, un factor important în reducerea costurilor de producție este scăderea prețurilor la îngrășăminte și pesticide cu 30% comparativ cu sezonul precedent.

„Acest lucru contribuie semnificativ la diminuarea cheltuielilor totale ale fermierilor. De asemenea, costurile de transport de la cîmp - la depozit au fost reduse la 150-170 de lei/tonă pentru o distanță de 30 km. Această reducere ajută fermierii să economisească și mai mult”, susține Iurie Rija.

Expertul a mai specificat că, costurile de întreținere per hectar în acest sezon sînt următoarele:


Grîu: Costul de întreținere este de aproximativ 10.900-11.000 de lei/hectar, o scădere de 13% față de sezonul trecut (12.600 de lei/hectar);
Rapiță: Costul mediu de întreținere este de 13.470 de lei/hectar, cu 10-11% mai puțin comparativ cu sezonul precedent;
Orz: Costul de întreținere este de 10.740 de lei/hectar.

Deși costurile de producție ale fermierilor sînt mai mici în acest sezon, prețurile actuale de vînzare pentru culturile din prima grupă, cu excepția rapiței, nu acoperă cheltuielile acestora.

„La o producție medie de orz de 2 tone pe hectar și un preț de realizare de 2.700 de lei pe tonă, veniturile fermierilor acoperă doar 50% din costuri, ceea ce se traduce într-o pierdere brută de 50%. În cazul grîului, la un preț mediu de vînzare de 3.350 de lei pe tonă și o recoltă de 2,8 tone pe hectar, marja brută este negativă, de -14%. Este evident că prețurile actuale de piață nu acoperă costurile de producție”, a detaliat expertul.

Avînd în vedere că aproximativ 75% din grîul recoltat are parametrii alimentari, fermierii adoptă strategii de păstrare în așteptarea unei creșteri a cererii și, implicit, a prețurilor în perioada septembrie-octombrie, cînd activitatea morilor se intensifică.

Cheltuielile asociate elevatorului sînt un alt factor important de luat în considerare. Acestea sînt formate din următoarele tarife:

  • Primirea: 40 de lei/tonă
  • Separarea: 40 de lei/tonă
  • Uscarea: 95 de lei/tonă
  • Condiționarea: 60 de lei/tonă
  • Păstrarea: 40 de lei/tonă/lună
  • Încărcarea: 40 de lei/tonă

„Cheltuielile totale de elevator se ridică la aproximativ 300 de lei/tonă. Fermierii încearcă să evite aceste cheltuieli livrînd direct la depozit, însă traderii, care cumpără cerealele în masa utilă, vor deduce aceste costuri din prețul de achiziție oferit”, menționează Iurie Rija.

Deși realitățile economice cu care au început sezonul 2024/2025 nu sînt optimiste, fermierii confruntîndu-se cu prețuri de vînzare care nu acoperă costurile de producție pentru majoritatea culturilor din prima grupă, există motive pentru speranță.

„Analizele pieței indică o dinamică pozitivă, cu așteptări de creștere a prețurilor începînd cu toamna 2024. Cererea de procesare a rapiței din partea Uniunii Europene și a morilor este în creștere, ceea ce sugerează o posibilă îmbunătățire a marjelor de profit pentru fermieri. Astfel, deși începutul sezonului a fost dificil, evoluția pieței se arată de a fi de partea celor care adoptă strategii de păstrare și vînzare judicioase”, concluzionează expertul.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав