X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4163

Bolea: Nimeni nu este interesat ca fermierii să falimenteze

11 sep. 23:09   Economie
14 ore in urma 1402 0

Decizia de a-i scuti pe fermieri de ratele la bancă pentru jumătate de an, fără a acumula penalități și amenzi, și-a găsit sprijin în rîndurile Băncii Naționale a Moldovei, dar și a altor instituții bancare pentru că nimeni nu este interesat ca aceștia să falimenteze.

Atît autoritățile, cît și creditorii sînt interesați ca fermierii să cîștige bani. Declarațiile au fost făcute de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul ediției de miercuri, 11 septembrie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

Bolea a mai subliniat în context că nu poate obliga băncile să le ofere agricultorilor credite, iar pe furnizorii de semințe și îngrășăminte să le dea lor pe gratis.

Întrebat dacă băncile și creditorii ar mai dori să facă afaceri cu fermierii după ce statul a intervenit în situațiile legate de acordarea creditelor, Vladimir Bolea a punctat că un dialog onest ar ajuta la menținerea încrederii. Fiecare fermier va trebui să publice o listă completă a datoriilor și creditorilor săi și, de asemenea, să discute un plan de afaceri, ce culturi intenționează să planteze sezonul viitor, ce poate vinde din recoltă acum, ce profituri intenționează să obțină și cum poate calculează-le. Doar pe baza unui astfel de dialog confidențial părțile se vor putea înțelege.

„Fiecare băț are două capete. Înainte de a întocmi proiectul de lege, am negociat cu sistemul nostru bancar. Puteți să dați un fel de lege la nivel de stat și să interziceți administrativ, de exemplu, luarea unei penalități sau oprirea plăților împrumutului. Dar nu există așa ceva, legi pe care poți obliga banca să-ți dea un împrumut, nu există legi care să oblige importatorii de îngrășăminte sau semințe să ți le împrumute Ne interesează ca banca și fermierul să stea la masă și să înceapă să negocieze deschis”, a spus Bolea.


Potrivit acestuia, sînt mari probleme cu planificarea în agricultură. Mai exact, nu există destui specialiști care să poată oferi sfaturi cu privire la perspectivele de cultivare a anumitor culturi și să facă investiții în anumite utilaje.

„Nimeni nu este interesat de falimentul fermierilor. Nimeni nu are nevoie de tractoarele și combinele lor, și așa mai departe. Este benefic pentru toată lumea că Ministerul Agriculturii spune în mod constant că acum este necesar să se oprească întreg sectorul agricol.

Pentru a face acest lucru, trebuie să aducem înapoi în agricultură agronomi, economiști, oameni care fac calcule, care îi ajută pe toți să se reunească în cooperative, care ne învață să ne vindem bunurile nu prin intermediari, ci direct. sîntem foarte aproape de porturi: Odesa, Reni, Constanta. Putem lucra direct și să păstrăm toată marja pentru noi înșine”, a adăugat ministrul.

Bolea a mai menționat că mulți dintre fermierii moldoveni nu înregistrează profituri deoarece se avîntă să planteze culturi care nu cresc în condițiile noastre climaterice, unde plouă destul de puțin.

Amintim că agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din vară vor fi scutiți de ratele pentru creditele bancare, dar și de datoriile și penalitățile acumulate. Facilitățile vor fi valabile pentru jumătate de an. Un proiecte de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern.

Tot în ședința de astăzi, 11 septembrie, miniștrii au aprobat alocarea celor 100 de milioane de lei anunțate anterior pentru compensarea parțială a pierderilor fermierilor afectați de secetă.

Astfel, vor primi compensații, agricultorii cărora seceta și arșița le-au afectat cel puțin 60% din recolta de porumb și 70% din recolta de grîu. Valoarea maximă a compensației nu poate depăși suma de 500 de mii de lei pentru solicitant.

Acum cîteva zile, agricultorii din sudul țării, care au fost cei mai mult afectați de secetă, au cerut autorităților instituirea stării de urgență în agricultură.

Iar astăzi, cu cîteva ore înainte de anunțul făcut de ministrul Bolea, fermierii din raionul Cahul au declarat că vor organiza un protest amplu luni, 16 septembrie. Aceștia anunțau că vor scoate aproximativ 100 de tractoare pe traseul Goteşti-Cahul şi pe centura Cahul-Giurgiuleşti.

2
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав