X 
Arşiţa stiri: 150
Jocurile Olimpice stiri: 121
Transnistria stiri: 1453

China și Malaezia vor aprofunda cooperarea

20 iun. 13:00   Internațional
2421 0

China și Malaezia au consolidat schimburile strînse și comunicările bilaterale, au promovat cooperarea reciproc avantajoasă și au depus eforturi în aprofundarea relațiilor în ultimii 50 de ani, a declarat, dimineață la Kuala Lumpur, premierul Chinei, Li Qiang, în cadrul convorbirii cu omologul său, Anwar Ibrahim.

China dorește să aibă ca prioritate relațiile cu Malaezia, să aprofundeze cooperările în toate domeniile și să promoveze construcția unei comunități cu destin comun pentru cele două țări. Guvernul chinez este dispus să promoveze proiectele importante alături de Malaezia, cum ar fi „Legătura Feroviară pe Coasta de Est”și „Două state, două parcuri”. Cele două țări au posibilitatea de colaborare în logistică, energii noi, inteligența artificială, dar și în economia digitală. China și Malaezia trebuie să intensifice comunicările interumane la toate nivelurile pentru facilitarea călătoriilor între cele două părți, susținînd împreună "Cinci principii ale coexistenței pașnice" dar și poziția centrală a ASEAN în cooperarea regională. China va depune eforturi pentru materializarea Acordului Regional de Parteneriat Economic Cuprinzător (RCEP) împreună cu Malaezia, contribuind mai mult la stabilitatea pașnică și dezvoltarea prosperă a regiunii și întregii lumi, a spus Li Qiang.

La rîndul său, Anwar Ibrahim a declarat că Malaezia acordă o importanță deosebită relațiilor bilaterale și consolidează în continuare Parteneriatul cuprinzător strategic cu China. Malaezia susține ferm principiul unei singure Chine și se opune acțiunilor care au ca scop independența Taiwanului. Bazîndu-se pe spiritul respectului reciproc, Malaezia este dispusă să impulsioneze cooperările și comunicările cu China, jucînd un rol pozitiv în colaborările China-ASEAN. Malaezia susține inițiativele propuse de președintele Xi, cu privire la dezvoltarea globală, salutînd participarea Chinei la Acordul de parteneriat transpacific cuprinzător și progresiv (CPTPP).

Cei doi premieri au convenit să consolideze cooperările bilaterale pentru a crea construcția unei comunități cu destin comun China-Malaezia la un nivel înalt. Cele două țări vor promova aplicarea de înaltă calitate a RCEP, împlinind cît mai rapid negocierile 3,0 cu privire la Zona de liber schimb China-ASEAN (ACFTA). De asemenea, au ajuns la consensul că China și țările ASEAN trebuie să rezolve independent problema Mării Chinei de Sud, controlînd divergențele și întărind dialogurile.

La încheierea convorbirii, cei doi premieri au asistat la ceremonia de semnare a documentelor de cooperare bilaterală în domeniul economiei și comerțului, tehnologiei, culturii, turismului, serviciului poștal, exportului de produse agricole către China, economiei digitale, dezvoltării verzi, construcției urbane, învățămîntului superior etc.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?