X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Zeci de mii de oameni au venit la Teheran pentru funeraliile președintelui iranian

22 mai. 13:30   Externe
2132 0

Zeci de mii de oameni au început să se adune astăzi, la primele ore ale dimineţii în centrul Teheranului, pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, a anunţat televiziunea de stat a Iranului.

Agitînd portretele preşedintelui defunct şi drapele iraniene, mulţimea se adună în jurul Universităţii din Teheran, unde ghidul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, urmează să conducă de la ora locală 9:00 (5:30 GMT) rugăciunea de la ceremonia de rămas bun pentru Ebrahim Raisi, decedat la 63 de ani împreună cu alte şapte persoane într-un accident de elicopter, printre care şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Miercuri a fost declarată zi liberă şi locuitorii din Teheran au primit mesaje pe telefoane prin care erau îndemnaţi să „asiste la funeraliile martirului”. La finalul rugăciunii, cortegiile urmează să se îndrepte spre piaţa Enghelab, în centrul oraşului. Mai multe state străine, printre care Rusia, Turcia şi Irak, au anunţat că vor fi reprezentate la funeralii, însă nu la nivelul şefilor de stat. Şeful politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asistă la ceremonie, la fel şi numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem.

Cinci zile de doliu național Autorităţile iraniene au decretat cinci zile de doliu naţional, pregătind în acelaşi timp procesul de înlocuire a lui Raisi, care fusese preşedinte al Iranului din 2021. Una dintre atribuţiile preşedintelui interimar, Mohammad Mokhber, 68 de ani, este să pregătească alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 28 iunie. Prevăzute să dureze pînă joi, funeraliile au început marţi la Tabriz, mare oraş din nord-vestul Iranului, lîngă care s-a produs accidentul.

Cele opt sicrie acoperite cu drapelul iranian au fost apoi transferate în oraşul sfînt Qom, la sud de capitală, unde o mulţime imensă a asistat la ceremonie. Numeroase şi imense portrete cu "martirul" Ebrahim Raisi au fost arborate şi agăţate în locuri publice în principalele oraşe ale Iranului. Ebrahim Raisi va fi înhumat joi Preşedintele defunct va fi înhumat joi la Machhad (nord-est), oraşul său natal.


Funeraliile sînt organizate, conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii islamice, precum cele care au urmat morţii generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis într-un atac american în Irak în 2020. Preşedintele iranian a murit în accidentul de elicopter, cu care se îndrepta duminică spre Tabriz, după ce asistase la inaugurarea comună a unui baraj, împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună.

Printre victime se numără şi guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est. Dificile operaţiuni de căutare şi salvare au fost întreprinse timp de 12 ore, în condiţii meteo dificile, într-o regiune muntoasă şi împădurită. Resturile elicopterului au fost descoperite luni în zorii zilei. O anchetă asupra cauzelor accidentului a fost ordonată de şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, Mohammad Bagheri.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?