X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Xi Jinping: Țările BRICS este o forță

24 aug. 2023,, 21:02   Externe
2890 0

Al 15-lea Summit al BRICS a avut loc la Johannesburg, prezidat de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, în prezența președintelui Chinei, Xi Jinping, președintelui Brazilei, Lula da Silva, prim-ministrului Indiei, Narendra Modi, și președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, care a participat online.

În mesajul său, Xi a arătat că lumea intră într-o nouă perioadă de tulburări și transformări, trece prin mari modificări, diferențieri și reformări. În această situație, Țările BRICS sînt o forță majoră care urmăresc propriile căi de dezvoltare și modalități de modernizare, exercitînd influențe profunde. Parteneriatele BRICS se află într-un stadiu crucial de tranzit, statele membre trebuind să promoveze guvernarea globală pe o cale mai justă și rațională, pentru a aduce mai multă certitudine, stabilitate și energie pozitivă lumii.

Liderul chinez a subliniat promovarea colaborării comerciale și financiare, susținînd că dezvoltarea este un drept inalienabil al fiecărei țări, nu un patent al unor țări minore, trebuie să se opună intimidări economice. Acesta a propus întărirea colaborărilor pragmatice între țările BRICS, mai ales în economia digitală, dezvoltarea verde și lanțurile de aprovizionare.

China va dezvolta un parc incubator pentru inovații tehnologice pentru țările BRICS și o platformă prin care să fie împărtășite aplicațiile și datele privind sateliții de teledetectare globală.

Xi Jinping a mai propus intensificarea cooperării de securitate, întărirea schimburilor umane și între diferite civilizații, odată cu perfecționarea guvernării globale.

Liderii prezenți au apreciat progresele obținute în promovarea mecanismelor de colaborare BRICS, susținînd că țările emergente și cele în curs de dezvoltare se confruntă cu o tot mai acută sărăcie, inegalitate și nedreptate, din cauza conflictelor regionale și a dificultăților economice, avînd mult de parcurs pentru a atinge obiectivele stabilite pentru o dezvoltare sustenabilă. Țările BRICS se dedică aprofundării parteneriatelor strategice și promovării stabilității și dezvoltării egale, mondiale. Faptul că peste 20 țări au aplicat pentru a adera la BRICS arată vitalitatea, atractivitatea și valoarea strategică a asociației în afacerile internaționale. Aceștia au ajuns la consensul că țările BRICS trebuie să se susțină în problemele legate de interesele cheie, sistemele internaționale netrebuind să fie valorificate ca mijloace în concurența geopolitică. Totodată, trebuie promovată reforma în sistemele internaționale financiare și monetare, trebuie promovată prezența și dreptul la cuvînt ale țărilor emergente și a celor în curs de dezvoltare.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?