Transnistria stiri: 1366
Eurovision stiri: 499

Vucic: "Este necesar să se facă concesii reciproce în soluționarea problemei ucrainene"

1 iun. 2023,, 18:56   Externe
2349 0

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, consideră că, pentru o soluționare în Ucraina, părțile trebuie să facă concesii și să ajungă la un armistițiu fără condiții unilaterale.

Într-un interviu publicat joi în cotidianul La Stampa, el nu a exclus impunerea de sancțiuni Rusiei mai aproape de termenul de aderare la UE, care speră să se accelereze.

"Ei [președintele rus Vladimir Putin și președintele ucrainean Vladimir Zelenski] trebuie să găsească amîndoi un numitor comun. Și Occidentul, de asemenea, împreună cu ucrainenii. Concesiile din ambele părți sînt necesare, altfel vor apărea alte conflicte. <...> Acum este necesar să se facă eforturi politice pentru a ajunge la un fel de armistițiu, dar nu în termeni unilaterali", a declarat Vucic.

El a numit Rusia, alături de Kazahstan și Ucraina, printre "investitorii importanți", iar China primește același statut în Serbia.

Vucic a spus că nu a mai vorbit cu Putin de mai bine de un an. "Nu cred că este greșit să vorbești cu cineva. Dar eu nu fac asta pentru că toată lumea ar arăta cu degetul spre sîrbi. Ceea ce vor să ne interzică, își permit să facă", a declarat liderul sîrb, comentînd contactele unor lideri occidentali cu președintele rus.


El s-a pronunțat în favoarea integrității teritoriale a Ucrainei, la care s-a referit la Crimeea, Donbass, regiunile Zaporojie și Herson. "Vorbind despre procesul de aderare [la UE], cu șase luni înainte de admitere va trebui să fim pe deplin în conformitate cu politica externă europeană", a spus Vucic, răspunzînd la o întrebare despre intenția sa de a impune sancțiuni antirusești, care este o condiție pentru aderarea la UE, dar pe care Belgradul nu o face încă.

De asemenea, el a mulțumit "partenerilor americani" pentru că au sprijinit partea sîrbă în recentele evenimente din Kosovo, dar a precizat că mai sînt multe de făcut. "Avem nevoie ca comunitatea internațională să aibă un impact asupra Pristinei, să acționeze rațional acolo", a adăugat Vucic.

6
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?