Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Vor rămîne SUA în NATO în cazul unei victorii a lui Trump?

12 feb. 13:15   Externe
16601 0

Probabilitatea ca SUA să se retragă din NATO în cazul în care fostul șef de stat Donald Trump va cîștiga alegerile prezidențiale nu este mare, a apreciat politologul americanist Malek Dudakov.

Cu toate acestea, a spus el, Trump ar putea începe o activitate mai activă de ocolire a alianței. "Cred că o retragere a SUA din NATO este puțin probabilă.

Retorica lui Trump are de-a face cu determinarea țărilor din alianță să cheltuiască mai mulți bani pentru apărare: chiar și acum, doar 11 membri NATO cheltuiesc mai mult de 2% din PIB pentru aceasta.

Trump vrea ca acestea să cumpere mai multe arme americane", a explicat Dudakov.

În același timp, potrivit politologului, NATO nu îl interesează în mod deosebit pe fostul președinte, el nu vede prea mult rostul acestei alianțe și va lucra mai mult pentru a o ocoli, relatează lenta.ru


"Există blocul AUKUS pentru descurajarea Chinei, există alianța arctică pentru a descuiraja Rusia. Trump ar prefera să lucreze în cadrul unor alianțe situaționale mici, pentru că NATO este prea birocratică pentru el, este prea dificil să ducă la îndeplinire deciziile acolo. În plus, el îi vede pe ceilalți membri ai organizației ca pe niște mîncăi pe lîngă Statele Unite, care cheltuiesc puțini bani pentru apărare, pentru că se simt protejați de SUA", a mai spus analistul politic.

Anterior, Donald Trump a anunțat că intenționează să încurajeze Rusia să atace țările NATO care nu-și îndeplinesc obligațiile financiare în cadrul blocului. Politicianul a cerut, de asemenea, să se renunțe la asistența acordată altor țări în mod gratuit. În opinia sa, ajutorul ar trebui să fie sub formă de împrumuturi cu rambursare obligatorie.

3
3
1
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?