X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Vladimir Putin promite să continue cucerirea spațiului, în ciuda eșecurilor

27 oct. 2023,, 16:00   Externe
2559 0

Vladimir Putin a declarat, că primul segment al noii staţii spaţiale, pe care Moscova intenţionează să o construiască pentru a înlocui ISS – Stația Spațială Internațională, ar trebui să fie pus pe orbită în 2027.

Preşedintele rus a spus că „greșelile se întîmplă” și a promis să continue cucerirea spaţiului, scrie AFP, preluată de News.ro.

În iulie 2022, Rusia şi-a anunţat intenţia de a se retrage de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde cosmonauţii săi sînt staţionaţi permanent şi în care joacă un rol-cheie. Prin urmare, crearea unei noi staţii orbitale ruseşti a fost anunţată drept principala prioritate de către agenţia spaţială Roscosmos.

"Scopul este să nu existe nicio discontinuitate, ca lucrările să se desfăşoare în acelaşi ritm pe măsură ce resursele ISS se epuizează", a declarat joi Vladimir Putin în timpul unei întîlniri televizate cu specialişti din acest sector. "În 2027, primul segment ar trebui să fie pus pe orbită", a anunţat Vladimir Putin, cerînd ca "totul să fie făcut la timp".

Sectorul spaţial rusesc, mîndria istorică a ţării, suferă de mai mulţi ani de probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri. În august, Rusia nu a reuşit să aterizeze pe Lună cu sonda Luna-25, marcînd eşecul primei sale misiuni către satelitul natural al Pămîntului din 1976. "Greşelile se întîmplă. Acesta este un domeniu de activitate atît de complex. Este păcat (...) Aceasta a fost o experienţă negativă, dar va fi folosită în viitor pentru a evita orice greşeală", a declarat Vladimir Putin, adăugînd că a promis să continue să finanţeze misiuni spre Lună.


De asemenea, preşedintele le-a cerut responsabililor din acest sector să abordeze problema salariilor mici din industria spaţială rusă şi să facă eforturi pentru a atrage specialişti străini şi pentru a implica mai mult companiile private. Model de cooperare internaţională, în principal între Statele Unite şi Rusia, ISS a început să fie asamblată în 1998. Trebuia să fie retrasă în 2024, dar NASA a estimat că speranţa sa de viaţă va fi depăşită.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?