X 
Arşiţa stiri: 228
Jocurile Olimpice stiri: 294
Transnistria stiri: 1421

Urșii polari au început să vină tot mai des printre oameni

20 aug. 23:34   Externe
2 ore in urma 1007 0

Nu doar urșii bruni dau tîrcoale tot mai mult zonelor locuite. Aceeași problemă este, mai nou, și cu urșii polari.

Încălzirea globală a grăbit topirea banchizelor și urșii albi vin din ce în ce mai des la țărm. Localnicii sînt în alertă, notează noi.md cu referire la stirileprotv.

La jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord se află Svalbard, un teritoriu insular în Oceanul Arctic. Urșii polari depind de stratul gros de gheață, dar schimbările climatice i-au lăsat fără banchize. Așa că o parte dintre ei s-au reorientat spre zonele locuite.

Eleanor Lampard, ghid montan: „Trebuie să ai echipament de protecție împotriva urșilor polari. După cum vedeți, aici am o pușcă, dar și un pistol de semnalizare. Pistolul de semnalizare este cel mai util lucru pe care îl vei folosi, aproape nimeni nu va trage cu pușca spre un urs polar, se folosesc pistoale de semnalizare. Ele emit un semnal sonor puternic și o lumină intensă roșie, pentru a-i speria (pe urși)”.

Aproximativ 26.000 de urși polari trăiesc în sălbăticie


Pe această insulă trăiesc aproximativ 3.000 de oameni. Se estimează că există aproximativ același număr de urși polari în întreaga zonă a Mării Barents. Sunt curioși și adesea flămînzi.

Eleanor Lampard, ghid montan: „Sunt niște creaturi magnifice. Îi iubesc de cînd eram copil și cred că mulți oameni sînt fascinați de ei și de aceea vin în Svalbard. Eram pe un snowmobil, așa că eram într-un mediu sigur, puteam să mă îndepărtez rapid”.

Lucrurile pot degenera, așa cum s-a întîmplat aici, în acest camping, acum patru ani.

De menționat că bărbatul olandez care a fost ucis de un urs polar în Spitsbergen era administratorul unui camping de acolo.

În jurul campingului a fost construit un nou gard, dar fără alte măsuri de protecție. În ciuda celor întîmplate, localnicii le poartă de grijă urșilor polari.

Eleanor Lampard, ghid montan: „Cred că noi sîntem oaspeții în Arctica și trebuie să respectăm fauna sălbatică de aici".

În sălbăticie trăiesc aproximativ 26.000 de urși polari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În curînd, în centrul capitalei moldovenești va apărea monumentul Reginei Maria a României. Dar monumentele căror personalități moldovenești celebre considerați că ar trebui instalate pe străzile noastre?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав