Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ungaria are un nou președinte

27 feb. 09:30   Externe
2190 0

Parlamentul Ungariei l-a ales pe Tamas Sulyok, președintele Curții Constituționale, ca noul președinte al țării, la două săptămîni după demisia lui Katalin Novak

Tamas Sulyok, un jurist în vîrstă de 67 de ani care a condus Curtea Constituţională din 2016, a depus jurămîntul în urma votului şi va prelua funcţia pe 5 martie.

Parlamentul l-a ales pe Sulyok pentru cinci ani, cu sprijinul parlamentarilor din partidul de guvernămînt al lui Viktor Orban, Fidesz, care are o majoritate.

„La fel ca avocat, și ca președinte al republicii, pot să servesc cel mai bine binele public și să susțin unitatea națiunii prin susținerea valorilor fundamentale ale legii”, a spus Sulyok într-un scurt discurs după alegerea sa, notează Noi.md cu referire la libertatea.ro.

De asemenea, el a promis transparență în deciziile sale privind grațierile și decorările prezidențiale. În Ungaria, preşedintele are un rol în mare parte ceremonial.


Katalin Novak, aleasă în martie 2022 președinta Ungariei, a demisionat pe 10 februarie, în urma scandalului provocat de o decizia de grațiere.

3
2
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?