Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Un tribunal polonez: Măsurile provizorii ale Curții de Justiție din UE sînt neconstituționale

11 dec. 2023,, 16:45   Externe
2935 0

Tribunalul Constituțional din Polonia a stabilit că sancțiunile impuse de instanța supremă a Uniunii Europene (UE) înainte ca aceasta să dea o decizie finală, cunoscute sub numele de măsuri provizorii, nu sînt compatibile cu prevederile Constituției poloneze, decizia fiind o nouă escaladare în conflictul cu UE pe tema statului de drept.

Decizia vine după ce partidul naționalist Lege și Justiție (PiS), care a fost implicat în numeroase conflicte cu Bruxelles-ul de la venirea la putere în 2015, a pierdut majoritatea în parlament în alegerile din 15 octombrie.

Polonia a fost nevoită să plătească amenzi de sute de milioane de euro în două cazuri în care Curtea de Justiție a UE a impus măsuri provizorii - unul privind o dispută cu Cehia în legătură cu mina de cărbune Turow și altul privind o cameră disciplinară pentru judecători, notează Noi.md cu referire la hotnews.ro.

Respins de critici ca fiind un organism politizat, Tribunalul Constituțional a declanșat deja o criză în UE în 2021, hotărînd că anumite părți ale tratatelor blocului sînt incompatibile cu Constituția poloneză.

1
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?