Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Un pește prins la Fukushima, provoacă îngrijorare

24 iul. 2023,, 22:01   Externe
3034 0

Exemplare de pești capturate în zona centralei nucleare de la Fukushima, afectată de dezastrul din 2011, care au concentrații radioactive de sute de ori peste limita legală, stîrnesc noi îngrijorări legate de intenția autorităților japoneze de a elibera în ocean cantități mari de apă folosită la răcirea reactoarelor, care a fost decontaminată în prealabil.

În luna mai, s-a descoperit că un pește capturat în apropierea gurilor de scurgere de la centrala nucleară Fukushima conținea niveluri de cesiu radioactiv de 180 de ori mai mari decît limita de siguranță stabilită de Japonia. Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (Tepco), a descoperit că peștele, un biban negru demare, capturat pe 18 mai, conținea 18.000 de becquereli de Cesiu-137 pe kilogram, față de nivelul maxim legal de 100 de becquereli pe kilogram.

Peste 1 milion de tone de apă de la Fukushima, deversate în ocean

Planul Japoniei de a elibera 1,3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima a stîrnit îngrijorare în regiune, în ciuda aprobării Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU. Hong Kong a amenințat că va interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă eliberarea apei se va face conform planului.
China a început săptămîna aceasta să testeze în mod sistematic radioactivitatea importurilor de fructe de mare japoneze, ceea ce a determinat unii angrosiști să înceteze să mai manipuleze astfel de produse din Japonia. Întrebat în legătură cu îngrijorările legate de evacuarea apei, un oficial Tepco a reiterat că societatea este încrezătoare că „impactul asupra publicului și mediului va fi minuscul”.

Pești radioactivi

Apa de ploaie din zonele din jurul reactoarelor unu, doi și trei, care s-au topit în timpul dezastrului din martie 2011, curge în digul interior unde a fost prins bibanul negru de mare în luna mai. Concentrația de Cesiu în sedimentele de pe fundul mării din digul interior măsoară peste 100.000 de becquereli pe kilogram, potrivit Tepco. „Deoarece apa contaminată a intrat în portul centralei nucleare Fukushima imediat după accident, Tepco a scos periodic peștii din interiorul portului începînd din 2012, folosind plase de pescuit care au fost instalate pentru a împiedica peștii să iasă din port”, a declarat un oficial Tepco pentru The Guardian. Un total de 44 de pești cu niveluri de cesiu de peste 100 de becquereli pe kg au fost găsiți în portul centralei Fukushima între mai 2022 și mai 2023, a confirmat Tepco, 90% dintre aceștia fiind capturați în sau în apropierea digului interior. Alte exemplare identificate ca avînd o radioactivitate deosebit de ridicată au fost o anghilă, cu 1.700 de becquereli pe kg, capturată în iunie 2022, și un păstrăv de mare, cu 1.200 de becquereli, în aprilie 2023. Monitorizarea regulată a peștilor din zona digului interior fusese suspendată după ce, în ianuarie 2016, au fost instalate plase pentru a menține peștii potențial contaminați în interiorul zonei. „Cu toate acestea, cînd un biban negru de mare cu concentrații radioactive care depășesc standardele de reglementare a fost prins în largul coastei Soma [la aproximativ 50 km nord de centrală] în ianuarie 2022, am început din nou prelevarea de probe în interiorul acestei zone, împreună cu instalarea mai multor plase pentru a împiedica peștii să părăsească portul”, a adăugat oficialul Tepco.

0
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?