X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un ofițer ucrainean a coordonat atacul asupra gazoductului Nord Stream, spune o investigație Washington Post - Der Spiegel

13 noi. 2023,, 20:15   Externe
2476 0

Ofițerul a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt, care în cele din urmă au raportat generalului Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, spun sursele citate de Washington Post, care mai susțin că președintele Volodimir Zelenski nu ar fi avut cunoștință despre acest act de sabotaj.

Un ofițer militar ucrainean de rang înalt, care are legături strînse cu serviciile de informații ale țării, a jucat un rol central în atacul asupra conductelor Nord Stream, anul trecut, au declarat pentru Washington Post oficiali de la Kiev și din alte state europene. Roman Cervinski, un colonel care a servit în cadrul forțelor de operațiuni speciale ale Ucrainei, a fost „coordonatorul” operațiunii Nord Stream, gestionînd logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane care a închiriat o barcă și a folosit echipamente de scufundări de mare adîncime pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz, scrie cotidianul american.

Atacul propriu-zis a avut loc pe 26 septembrie 2022, cînd trei explozii au provocat scurgeri masive din gazoductele Nord Stream 1 și 2, care merg din Rusia spre Germania, pe sub Marea Baltică. Cervinski nu a acționat de unul singur și nu a planificat operațiunea, potrivit persoanelor familiare cu rolul său, au spus sursele Washington Post. Ofițerul a primit ordine de la oficiali ucraineni de rang mai înalt, care în cele din urmă au raportat generalului Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, au declarat persoane familiarizate cu modul în care s-a desfășurat operațiunea.

Prin intermediul avocatului său, Cervinski a negat orice rol în sabotarea conductelor. „Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sînt răspîndite de propaganda rusă fără niciun temei”, a declarat acesta într-un mesaj pentru The Washington Post și Der Spiegel. Ucraina a lansat multe operațiuni secrete împotriva forțelor rusești. Dar atacul Nord Stream, altfel un proiect controversat și criticat, a vizat infrastructura civilă construită pentru a furniza energie pentru milioane de oameni din Europa.

În timp ce Gazprom, conglomeratul rusesc de stat din domeniul gazelor naturale, deține 51% din Nord Stream, companiile energetice occidentale, inclusiv din Germania, Franța și Olanda, sînt partenere și au investit miliarde de dolari în acest proiect, scrie Washington Post. Ucraina s-a plîns de mult timp că Nord Stream ar permite Rusiei să ocolească conductele ucrainene, privînd Kievul de venituri uriașe din tranzit. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în repetate rînduri că țara sa a fost implicată în exploziile conductei. „Nu aș face niciodată asta”, a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugînd că „ar dori să vadă dovezi”.


Potrivit The Washington Post, operațiunea de sabotaj a fost concepută fără cunoștința lui Zelenski. Washington Post și Der Spiegel scriu că au contactat guvernul ucrainean pentru o reacție la ancheta lor comună, dar nu au primit niciun răspuns. Actul de sabotaj este investigat de autoritățile din mai multe state europene, iar o concluzie oficială nu a fost încă prezentată, după ce, într-o primă fază, mai multe voci europene au sugerat că Rusia ar fi fost principala suspectă.

În februarie anul acesta, cunoscutul jurnalist de investigație Seymour Hersh a publicat o anchetă proprie în care a afirmat că scafandri ai marinei americane, ajutați de Norvegia, au plasat explozibili pe conductele care trec pe sub Marea Baltică, între Rusia și Germania, în iunie anul trecut și i-au detonat trei luni mai tîrziu. Casa Albă a respins ancheta lui Hersh, despre care a spus că este o „ficțiune totală”. În martie, New York Times a scris că „un grup pro-ucrainean” ar putea fi implicat în operațiunea de sabotaj. Alte piste analizate de presa europeană au sugerat de asemenea că în spatele atacului s-ar putea afla Ucraina. În iunie, televiziunea olandeză NOS a dezvăluit că serviciile de informații militare olandeze i-au avertizat anul trecut pe oficialii CIA în legătură cu un posibil plan ucrainean de sabotare a conductelor Nord Stream, cu trei luni înainte ca acestea să fie avariate de explozii.

Pe baza informațiilor deținute, Washingtonul a avertizat Kievul să nu atace conductele. Cervinski, mai scrie Washington Post, era foarte potrivit pentru a ajuta la îndeplinirea unei misiuni secrete menite să ascundă responsabilitatea Ucrainei. El a ocupat funcții de conducere în cadrul agenției de informații militare a țării, precum și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU, și este apropiat profesional și personal de lideri militari și de securitate cheie.


De asemenea, el a contribuit la realizarea altor operațiuni secrete. În prezent, Cervinski este deținut într-o închisoare din Kiev, fiind acuzat de abuz de putere, în urma unui complot menit să determine dezertarea unui pilot rus, în iulie 2022. Autoritățile susțin că Cervinski, care a fost arestat în aprilie, a acționat fără permisiune și că operațiunea a divulgat coordonatele unui aerodrom ucrainean, provocînd un atac cu rachete rusești care a ucis un soldat și a rănit alți 17.

0
4
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?