X 
Eurovision stiri: 490
Transnistria stiri: 1302

Un nanosatelit moldovenesc ar putea ajunge în cosmos

21 feb. 2022,, 22:30   Externe
2806 0

Primul satelit al Republicii Moldova a părăsit țara. Anunțul a fost făcut de către prorectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Dinu Țurcanu, pe pagina sa de Facebook. Luni, 21 februarie, nanosatelitul „TUMnanoSAT” urmează destinația Agenția Spațială Japoneză (JAXA), care va asigura transportarea acestuia în SUA, pentru a fi lansat ulterior în spațiu de către nava cosmică a companiei „SpaceX”.

Nanosatelitul a fost elaborat de UTM și a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România. Centrul Național Tehnologii Spațiale UTM a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu, pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării în acest an a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare.

Lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major pentru îmbunătățirea calității studiilor de Inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări, care dezvoltă tehnologii spațiale.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?