Jocurile Olimpice stiri: 121
Arşiţa stiri: 134
Transnistria stiri: 1453

Un colecționar a făcut o clauză în contract. Ce s-a întîmplat peste o sută de ani

22 mai. 00:30   Externe
2277 0

O adevărată comoară numismatică, ascunsă timp de un secol, va fi scoasă la licitație. Este vorba despre o colecție prețioasă de aproximativ 20.000 de monede rare.

După moartea sa, în 1923, un numismat danez a lăsat în urmă o colecție prețioasă de monede, a cărei valoare este estimată la aproximativ 72,5 milioane de dolari.

Aceasta zăcuse inactivă timp de 100 de ani. Colecția de monede rare va fi vîndută la licitație în această toamnă. Doar șapte din cele aproximativ 20.000 de monede din colecție au devenit proprietatea Muzeului Național al Danemarcei, notează Noi.md cu referire la stiripesurse.ro.

În 1922, Lars Emil Bruun, un antreprenor danez specializat în produse lactate și numismat din copilărie, a cumpărat o colecție de monede de la familia Bille-Brahe, colecționari aristocrați, și s-a angajat să respecte dreptul de preemțiune al Muzeului Național. El a murit în anul următor, dar nu fără a adăuga o condiție privind utilizarea viitoare a proprietății.

„Se zvonește că Bruun, după ce a văzut devastările din Primul Război Mondial, era foarte îngrijorat că s-ar putea întîmpla ceva cu colecția. Așa că a întocmit un testament în care a stipulat că va fi păstrată ca rezervă pentru colecția națională timp de 100 de ani după moartea sa", au declarat responsabilii de la Muzeu.


Cu excepția celor șapte monede achiziționate de muzeul național, datînd de la sfîrșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea, colecția va fi vîndută la licitație începînd din toamnă de casa de licitații Stack's Bowers, care o consideră „cea mai valoroasă colecție de monede pusă vreodată pe piață".

1
1
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?