X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Un ceas care i-a aparținut celui mai bogat pasager de pe Titanic ar putea fi vîndut

27 apr. 23:00   Externe
4309 0

Un ceas de buzunar placat cu aur, care a fost recuperat odată cu trupul neînsuflețit al celui mai bogat pasager de pe Titanic, ar putea fi vîndut cu 150.000 de lire sterline (190.000 de dolari) la o licitație ce va avea loc sîmbătă în Regatul Unit.

Omul de afaceri John Jacob Astor a murit la vîrsta de 47 de ani în naufragiul celebrului transatlantic din 1912, după ce a reușit să o urce pe soția lui, Madeleine, pe o barcă de salvare, relatează sursa, transmite Noi.md cu referire la g4media.ro.

În loc să își încerce norocul urcînd la rîndul său pe o altă barcă de salvare (la bordul acestora au urcat în primul rînd copii și femei – n.red.), magnatul american, îmbrăcat impecabil în acea zi și membru proeminent al bogatei familii Astor, a ales să rămînă pe Titanic și a fost văzut pentru ultima dată în viață în timp ce fuma o țigară și stătea de vorbă cu un alt pasager pe o punte a vasului.

Trupul său neînsuflețit a fost recuperat din Oceanul Atlantic șapte zile mai tîrziu, alături de un ceas de buzunar Waltham, un model splendid, placat cu aur de 14 carate și gravat cu acronimul „JJA”.

Ceasul ar putea fi vîndut cu un preț cuprins între 100.000 și 150.000 de lire sterline la o licitație ce va fi organizată sîmbătă de casa Henry Aldridge & Sons în orașul Devizes din comitatul englez Wiltshire.


„Astor este binecunoscut ca fiind cel mai bogat pasager de la bordul RMS Titanic și era considerat unul dintre cei mai bogați oameni din lume la acea vreme, cu o avere netă de aproximativ 87 de milioane de dolari americani, echivalînd cîteva miliarde de dolari în zilele noastre”, a declarat directorul casei de licitații, Andrew Aldridge.

„La ora 22:40 GMT, pe 14 aprilie 1912, Titanicul s-a lovit de un aisberg și a început să ia apă. La început, Astor nu a crezut că nava se afla într-un pericol grav, dar mai tîrziu a devenit evident faptul că ea se scufunda, iar căpitanul a început operațiunea de evacuare după miezul nopții, așa că el și-a ajutat soția să urce în barca de salvare cu numărul 4”, a adăugat el.

Doamna Astor a supraviețuit, iar trupul soțului ei a fost recuperat pe 22 aprilie, nu foarte departe de locul naufragiului.

Ceasul i-a fost oferit de fiul lui Astor, Vincent, fiului secretarului executiv al tatălui său, William Dobbyn.

„Ceasul în sine a fost complet restaurat după ce a revenit în familia Astor și a fost purtat pentru o vreme de fiul magnatului, ceea ce face din el o parte unică din povestea Titanicului și, totodată, unul dintre cele mai importante obiecte din istoria ceasurilor, fiind asociat cu cea mai faimoasă navă din lume”, a adăugat Andrew Aldridge.

0
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?