X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4159

UE a prezentat un plan pentru a nu pierde lupta economică în fața Chinei și a SUA

9 sep. 16:47   Externe
2 ore in urma 868 0

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene și fostul prim-ministru italian Mario Draghi a prezentat un plan pentru a opri declinul economic al UE, și anume că blocul trebuie să investească chiar și de două ori mai mult decît a investit Europa în redresarea sa după cel de-al doilea război mondial.

Despre aceasta relatează publicația Politico, scrie "Adevărul european".

În urmă cu aproximativ un an, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Draghi să pregătească un raport monumental privind competitivitatea viitoare a UE. După luni de scriere în spatele ușilor închise, planul a fost în cele din urmă dezvăluit luni.

Scopul raportului de 328 de pagini al lui Draghi este de a scoate UE, care se află în urma SUA și a Chinei, din prăpastia productivității scăzute și a creșterii slabe.

Draghi afirmă că UE are nevoie de un nivel de investiții fără precedent - mai mult decît dublu față de nivelul de la momentul Planului Marshall, care a canalizat 13 miliarde de dolari în Europa de Vest la sfîrșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950. Această sumă este echivalentă cu aproximativ 150 de miliarde de dolari în prezent.


Draghi face presiuni pentru ca UE să emită noi titluri de creanță comune pentru a-și finanța nevoile industriale și de apărare, lucru la care se opun unele guverne.

Acesta a declarat că obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră la zero pînă la mijlocul secolului oferă blocului posibilitatea de a crea și exporta tehnologii curate în întreaga lume.

„Trebuie să renunțăm la iluzia că doar amînarea poate păstra consensul. Amînarea a dus doar la o creștere mai lentă și, cu siguranță, nu a dus la un consens mai mare. Am ajuns într-un punct în care, fără acțiune, va trebui fie să ne punem în pericol bunăstarea, mediul sau libertatea”, a declarat Draghi.
Raportul susține că în centrul problemelor economice ale Europei se află costul energiei pentru industrie, care trebuie să plătească în prezent cu 158% mai mult pentru electricitate decît în SUA și cu 345% mai mult pentru gazele naturale.

Draghi vede în inteligența artificială o oportunitate pentru Europa de „a-și corecta deficiențele în materie de inovare și productivitate și de a-și reconstrui capacitatea de producție”. El a făcut apel la integrarea inteligenței artificiale „în industriile noastre existente, astfel încît acestea să poată rămîne în frunte”.

Reamintim, în primăvară, candidatura lui Draghi pentru postul de șef al Comisiei Europene a fost presată de președintele francez Emmanuel Macron.
Cu toate acestea, Draghi însuși nu a fost prea favorabil numirii sale la conducerea organismului executiv al Uniunii Europene.

Draghi a fost, de asemenea, luat în considerare ca potențial candidat pentru postul de șef al Consiliului European, dar în cele din urmă acest post i-a revenit fostului prim-ministru portughez António Costa.

0
3
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав