X 
Cutremure stiri: 506

Ucraina și Ungaria au purtat convorbiri la Budapesta

30 sep. 16:45   Externe
3 ore in urma 872 1

Astăzi, 30 septembrie, șeful Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Ucrainei, Andrei Sibiga, s-a întîlnit la Budapesta cu omologul său maghiar, Peter Szijjártó.

„La Budapesta au început negocierile ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Andre Sibiga, cu ministrul Economiei Externe și al Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjártó, în formatul unu-la-unu”, scrie Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Szijjártó, la rîndul său, a remarcat că țara sa se află în majoritatea globală în ceea ce privește apelul pentru instaurarea rapidă a păcii în Ucraina.

„Inclusiv Budapesta dorește relații de bună vecinătate cu Kievul. Vom vedea cît de departe vom merge astăzi...”, a adăugat el.

„Discuțiile individuale dintre Sibiga și Szijjártó au durat aproximativ o oră, de două ori mai mult decît era planificat. După încheierea acestora, au început negocierile în format extins, cu participarea delegațiilor”, a scris Ministerul ucrainean de Externe.


La încheierea acestora, ministrul ucrainean de Externe, Andrei Sibiga, a subliniat importanța respectării de către Ucraina a obligațiilor bilaterale și internaționale de protecție a drepturilor comunității naționale maghiare.

El a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó.

Potrivit lui Sibiga, în timpul întîlnirii cu ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, părțile au remarcat dinamica pozitivă în rezolvarea acestei probleme și au convenit asupra continuării cooperării pentru a ajunge la un consens pe toate subiectele sensibile.

„Maghiarii din Ucraina sînt o parte integrantă și egală a națiunii politice ucrainene și acționează ca o punte-cheie de înțelegere reciprocă între statele noastre”, a subliniat Andrei Sibiga.

Disputa cu privire la drepturile maghiarilor din Ucraina a apărut din cauza unei legi a educației din 2017, care se referea la limba de predare în școlile pentru minoritățile naționale. Legea prevedea că, după predarea în limba maternă în clasele primare, școlile gimnaziale și liceale ar trebui să treacă la limba ucraineană. Perioada de tranziție a fost planificată pînă în 2020.

Aproximativ 150 000 de etnici maghiari trăiesc în regiunea Transcarpatia, iar aproximativ 170 de școli oferă instruire în limba maghiară. Principala nemulțumire a fost exprimată nu atît de maghiarii din Ucraina, cît de guvernul maghiar.

Ungaria a considerat legea drept o încercare de asimilare și, de atunci, a blocat în mod repetat inițiativele UE menite să sprijine Ucraina.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав