X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ucraina a spus cîte mărfuri a exportat de la crearea coridorului prin Marea Neagră

5 dec. 2023,, 08:31   Externe
2674 0

Ucraina a susținut luni că a exportat șapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră, în pofida amenințărilor rusești de represalii asupra navelor care circulă în zonă, transmite Agerpres.ro.

„Două sute de nave au exportat șapte milioane de tone de mărfuri”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Printre aceste mărfuri se numără „cel puțin cinci milioane de tone de produse agricole ucrainene”, a spus el pe Telegram.

În luna august, Kievul a înființat un coridor maritim între porturile sale sudice de la Marea Neagră și strîmtoarea Bosfor, la cîteva săptămîni după ce Moscova s-a retras din acordul privind trasportul de cereale dintre cele două țări aflate în război.

Pe 27 octombrie, Ucraina a declarat că a exportat 1,3 milioane de tone de mărfuri. Cifra de șapte milioane, salutată luni de președintele Volodimir Zelenski, sugerează că exporturile au crescut brusc în luna noiembrie.

Luni, 31 de nave se încărcau în trei porturi din sudul Ucrainei, iar alte 30 treceau prin coridor în ambele sensuri, potrivit ministrului Kubrakov.


Retragerea Rusiei din acordul de cereale în această vară a îngrijorat multe țări africane, sud-americane și chiar asiatice, dependente de exporturile ucrainene.

De atunci, Moscova a amenințat că va viza navele care sosesc sau părăsesc porturile ucrainene, precum și infrastructurile portuare și cele destinate cerealelor în august și septembrie. Kiev susține că Rusia urmărește să îi blocheze exporturile, esențiale pentru economia sa, în timp ce Moscova asigură că atacă doar ținte militare.

2
0
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?