X 
Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 493

Turcia cere multe ca să primească în NATO Suedia și Finlanda

18 mai. 2022,, 08:02   Externe
3651 0

Turcia a emis primele condiții pentru a accepta aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, după ce luni președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că se va opune prin veto.

Cele două țări să recunoască Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizațiile afiliate drept organizații teroriste, transmite spotmedia.ro.

Turcia să primească o nouă tranșă de avioane F-16 și să îi fie modernizate aeronavele de același tip pe care deja le deține.

Turcia să fie inclusă în programul F-35, din care a fost exclusă după ce a cumpărat sisteme S-400 de la ruși, în 2019. Totodată, vrea să îi fie ridicate toate sancțiunile care au fost impuse după această achiziție.

Informațiile au fost publicate de Bloomberg, care citează trei surse guvernamentale diferite.


Președintele turc anunțase ieri că nu are rost ca delegațiile din Suedia și Finlanda să bată drumul pînă la Ankara, pentru că țara sa se va opune prin veto aderării lor la NATO.

Erdogan a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste PKK.

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei", a spus Erdogan.

Turcia anunțase încă de vineri că se opune, susținînd că ar fi a doua greșeală, după aderarea Greciei la NATO.

„Momentan urmărim desfășurarea evenimentelor, dar atitudinea noastră nu e pozitivă. Deoarece, înainte de noi, NATO a făcut o greșeală în legătură cu Grecia, și știți poziția adoptată de Grecia împotriva Turciei. Nu vrem să facem încă o greșeală în această chestiune”, spunea vineri Erdogan.

Finlanda şi Suedia vor depune miercuri, împreună, cererile de aderare la NATO, în contextul temerilor referitoare la activităţile militare ale Rusiei. Decizia a fost primită cu entuziasm, singura țară care a ridicat obiecții fiind Turcia.

Primirea de noi membri în Alianță nu poate fi făcută decît cu unanimitatea celor 30 de state membre. În plus, potrivit procedurilor, decizia trebuie apoi ratificată de fiecare stat membru în forurile naționale.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?