Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Turcia a trimis un plan de pace către Rusia și Ucraina

12 apr. 08:00   Externe
3378 0

Turcia a lansat un nou plan de pace pentru conflictul dintre Rusia și Ucraina, conform unui articol publicat de Novaia Gazeta Europe, care citează o sursă familiarizată cu situația.

Inițiativa, propusă de președintele Recep Tayyip Erdogan, include o serie de măsuri menite să pună capăt ostilităților, printre care înghețarea liniei actuale a frontului și organizarea unui referendum în Ucraina în anul 2040, sub supraveghere internațională, pentru a decide orientarea politică externă a țării.

Planul turcesc solicită Ucrainei să se angajeze că nu va adera la niciun „bloc” militar, cu referire indirectă la NATO, pînă în 2040, în timp ce Rusia ar trebui să își retragă obiecțiile față de posibila aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Propunerea include și un schimb de prizonieri după formula „toți pentru toți”, precum și un angajament reciproc de neintervenție în afacerile interne ale celor două țări.

Mai mult, Turcia sugerează un pact între Rusia și Statele Unite, prin care ambele puteri să se angajeze să nu folosească arme nucleare sub nicio formă și să reînnoiască Tratatul de reducere a armelor strategice (START-3).

Conform sursei citate, Turcia încearcă să cîștige sprijin pentru această propunere atît din partea unor state europene, cît și a țărilor din Sudul Global. De asemenea, este programată o conferință privind pacea în Ucraina pentru 15-16 iunie la Bürgenstock, Elveția, la inițiativa Kievului, la care Elveția speră să aducă peste 100 de țări, inclusiv Rusia, care a indicat însă că nu este interesată de participare.


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat acum doi ani propriul plan de pace, în zece puncte, care prevede în principal retragerea tuturor soldaților ruși și restabilirea integrității teritoriale a țării sale, inclusiv în Crimeea.

9
2
0
2
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?