X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4058

SUA vor construi un port în Gaza pentru a livra ajutoare umanitare

8 mar. 12:45   Externe
1736 0

Biden va anunța în discursul său de vineri construirea unui port temporar de către armata americană pentru a primi pe mare ajutorul umanitar pentru locuitorii din Gaza.

Despre aceasta a comunicat RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Portul va primi nave mari care vor transporta alimente, apă, medicamente și adăposturi temporare.

Washingtonul va colabora cu partenerii și aliații europeni și regionali pentru a construi o coaliție internațională de țări care să furnizeze capacități și fonduri, au declarat oficialii.

Deși Israelul a mărit numărul de camioane cu ajutoare umanitare care au voie să intre în enclava asediată, iar SUA și alte țări transportă provizii pe calea aerului, cantitatea de ajutoare care intră este insuficientă.


Portul temporar ar crește ajutorul umanitar pentru palestinienii din enclava devastată de război cu "sute de camioane suplimentare" pe zi, a declarat oficialul, adăugînd că Statele Unite vor coordona securitatea cu Israelul.

Oficialii au declarat că planificarea și executarea operațiunii "va dura cîteva săptămîni" și că forțele americane necesare pentru aceasta se află în regiune sau vor începe în curând să se deplaseze acolo.

Operațiunea americană se va baza pe o inițiativă a guvernului cipriot de a colecta ajutoare umanitare în orașul portuar Larnaca, situat la 210 mile marine de Gaza, au declarat oficialii.

Acest lucru ar permite oficialilor israelieni să inspecteze transporturile înainte de a le trimite în Gaza.

Militanții HAMAS au atacat Israelul din Fîșia Gaza la 7 octombrie 2023.

Forțele de apărare israeliene au lansat la sfîrșitul lunii octombrie o operațiune militară terestră în Fîșia Gaza, care este încă în desfășurare. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că obiectivul operațiunii este distrugerea totală a HAMAS și eliberarea ostaticilor.

La 8 februarie, Netanyahu a declarat că o victorie completă a forțelor israiliene este aproape. El a anunțat, de asemenea, că israilienii sînt pregătiți să lanseze o invazie terestră în orașul Rafah, în apropiere de frontiera egipteană, în sudul Fîșiei Gaza.

Potrivit directorului CIA, William Burns, Israelul și militanții HAMAS sînt aproape de o încetare a focului.

0
0
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?