X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

SUA ar putea sancționa forțele de apărare israeliene

22 apr. 07:45   Externe
2151 0

O unitate a forțelor de apărare Israeliene se confruntă cu sancțiunile SUA pentru tratamentul acordat palestinienilor din Cisiordania ocupată, chiar dacă Congresul a votat pentru acordarea unui ajutor de urgență de 26 de miliarde de dolari pentru Israel, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Potrivit unui articol din presa israeliană, oficialii Departamentului de Stat american au confirmat că se pregătesc să impună sancțiuni batalionului Netzah Yehuda din IDF, care a fost acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului împotriva palestinienilor.

Mișcarea extrem de semnificativă, care ar fi pentru prima dată cînd guvernul SUA va viza o unitate IDF, a stîrnit furie imediată în rîndul liderilor politici israelieni care au promis să se opună acesteia. Cotidianul israelian Haaretz a relatat duminică că SUA iau în considerare mișcări similare împotriva altor unități de poliție și militare.

Sancțiunile, care ar fi impuse în temeiul legii Leahy din 1997, ar interzice transferul ajutorului militar american către unitate și ar împiedica soldații și ofițerii să participe fie la antrenamente cu armata SUA, fie la programe care primesc finanțare SUA.

Dezvăluirea planurilor a venit în timp ce atacurile israeliene asupra orașului Rafah, din sudul Gazei, au ucis sîmbătă seara 18 persoane, inclusiv 14 copii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.


Vestea posibilelor sancțiuni împotriva batalionului Netzah Yehuda vine în urma unei declarații a secretarului de Stat american, Antony Blinken, vineri, potrivit căreia a luat „determinări” cu privire la afirmația că Israelul a încălcat legea Leahy, care interzice acordarea de asistență militară către unitățile de poliție sau de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

De cînd legea a fost adoptată, ajutorul SUA a fost blocat pentru sute de unități din întreaga lume acuzate de încălcarea drepturilor.

Departamentul de Stat a investigat o serie de unități de securitate israeliene, inclusiv poliție și armată, pentru presupuse încălcări, în timp ce înalți oficiali israelieni au indicat că au făcut lobby împotriva impunerii oricăror sancțiuni.

Batalionul Netzah Yehuda, parte a brigăzii Kfir, a fost înființat inițial în 1999 pentru a include convingerile religioase ale recruților din comunitățile religioase ultra-ortodoxe și naționale, inclusiv pe cei din așezările extremiste, și a fost în mod istoric desfășurat în principal în Cisiordania.

0
1
2
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?