X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Studiu: Încălzirea globală schimbă structura norilor

21 iun. 23:30   Externe
2521 0

O echipă internațională de oameni de știință din Germania și China a constatat schimbări asimetrice în acoperirea norilor de pe Pămînt. Aceste schimbări par să fie legate de încălzirea globală crescută.

În timpul zilei, norii reflectă lumina solară în cosmos, în timp ce noaptea ei acționează ca o pătură, reținînd căldura. Noile observații arată că structura învelișului de nori s-a schimbat în așa fel încît efectul său de răcire a scăzut în timpul zilei și a crescut pe timp de noapte.

"Deoarece la nivel global învelișul de nori scade mai mult în timpul zilei decît pe timp de noapte, acest lucru duce la o slăbire a efectului de albedo cu unde scurte în timpul zilei și la o creștere a efectului de seră cu unde lungi după apusul soarelui", a explicat autorul principal al lucrării, un cercetător de la Universitatea Zhongshan, relatează Noi.md cu referire la oxu.az.

Concluziile echipei se bazează pe date satelitare și pe rezultatele modelării computerizate care acoperă indicatorii climatici din 1970 pînă în 2014, precum și pe proiecții pînă în 2100.

Oamenii de știință au precizat că asimetria schimbărilor în ceea ce privește învelișul de nori a fost descoperită recent, iar acest proces este inclus în bucla de feedback a schimbărilor climatice. Altfel spus, încălzirea globală modifică structura norilor, ceea ce, la rîndul său, crește încălzirea planetei.

0
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав