X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1410

Stoltenberg: NATO va sprijini Ucraina cît timp va fi nevoie, dar nu va trimite trupe pe front

7 iun. 09:30   Externe
2322 0

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat joi Kievul că va beneficia pe termen lung de ajutor militar şi financiar din partea Alianţei Nord-Atlantice în războiul cu Rusia, ajutor ce va fi concretizat la summitul NATO din iulie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres și digi24.ro. Stoltenberg precizează însă că ajutorul nu va cuprinde şi trimiterea unor trupe aliate în Ucraina.

„La summitul NATO şi în discuţiile pregătitoare ale acestuia vom dezbate cum să asigurăm că vom sprijini Ucraina atît timp cît va fi necesar”, a spus Stoltenberg în timpul primei sale vizite în Finlanda după ce această ţară a devenit membră a NATO.

El a promis de asemenea că aliaţii vor încerca în iulie, la summitul NATO de la Washington, să convină un angajament financiar pe termen lung care să garanteze Ucrainei previzibilitatea şi responsabilitatea de care are nevoie din partea aliaţilor ei în acest conflict.

Stoltenberg a estimat săptămîna trecută că ajutorul militar oferit Ucrainei de statele NATO trebuie să atingă cel puţin 40 de miliarde de euro pe an, atît timp cît va fi necesar în războiul cu Rusia, şi le-a cerut de asemenea aliaţilor „să împartă povara în mod echitabil” pentru finanţarea acestui ajutor.

În schimb, el a asigurat în declaraţia sa de joi că Alianţa nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina, insistînd că prioritatea NATO este de a stabili un cadru solid şi instituţionalizat în vederea susţinerii militare şi financiare a Kievului cît timp va fi necesar.


În acest sens, Stoltenberg a criticat din nou întîrzierile în livrarea armelor şi muniţiilor promise Ucrainei, precum şi insuficienţa acestora.

„În ultimele luni, am văzut unele lacune şi întîrzieri în furnizarea ajutorului militar către Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că aceasta nu se va repeta. Şi acesta este motivul pentru care lucrăm acum la stabilirea unei misiuni a NATO pentru Ucraina”, a mai spus secretarul general al NATO.

1
2
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?