X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Stare de urgență, declarată în New Mexico

19 iun. 14:31   Externe
2411 0

Două incendii de vegetaţie impresionante au forţat marţi cel puţin 7.000 de persoane să fugă dintr-o regiune muntoasă din New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite, unde flăcările au distrus peste 500 de clădiri, transmite AFP.

Cele două incendii violente au izbucnit luni într-o zonă rurală a statului, la aproximativ o oră şi jumătate de mers cu maşina de graniţa cu Mexic, notează Noi.md cu referire la agerpres.

Flăcările au înconjurat în special Ruidoso, un sat ai cărui locuitori au fost evacuaţi de urgenţă.

"Îi îndemn pe locuitorii din Ruidoso şi din împrejurimi să rămînă calmi şi să urmeze instrucţiunile oficialilor pentru a minimiza riscurile", a spus guvernatorul statului, Michelle Lujan Grisham, care a declarat stare de urgenţă în regiune.

Biroul guvernatorului a confirmat un deces, însă a precizat că nu deţine alte detalii, conform Associated Press şi agenţiei de presă WAM.

Pînă marţi la prînz, cele două incendii au făcut ravagii pe o suprafaţă de aproximativ 80 de kilometri pătraţi şi au scăpat complet de sub control, potrivit autorităţilor.

Incendiile sînt "deosebit de violent" şi s-au extins rapid, conform unui buletin informativ.

Chiar dacă situaţia este pe cale să se amelioreze, autorităţile se tem că vîntul puternic va complica lupta împotriva acestor incendii.

New Mexico se confruntă de mulţi ani cu o secetă persistentă, agravată de încălzirea globală, notează AFP.

În alte regiuni, în vestul american, California se confruntă cu cel mai vast incendiu din acest an, într-o regiune rurală situată la nord-vest de Los Angeles. Acest incendiu a devastat peste 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie începînd de sîmbătă, fără a conduce, însă, la evacuări. Pînă marţi, incendiul era controlat doar în proporţie de 24%, potrivit pompierilor.

Acest incendiu ar putea anunţa un sezon de incendii intens în California, după doi ani deosebit de ploioşi. "În ultimii doi ani, am avut ierni foarte umede. (...) Însă, vara nu avem ploi şi solul se usucă", a explicat pentru AFP Kenichi Haskett, purtător de cuvînt al Departamentului de pompieri din comitatul Los Angeles.

Aceste temeri au fost sporite de valurile de căldură timpurii din acest sezon în vestul american.

La începutul lunii iunie, în această regiune a ţării au fost înregistrate recorduri sezoniere de temperatură. Termometrele au indicat 44 de grade Celsius la Las Vegas (Nevada) şi 50 de grade Celsius în Death Valley (Valea Morţii), niveluri fără precedent la sfîrşitul primăverii.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste valuri de căldură repetate reprezintă un indicator fără echivoc al încălzirii globale şi urmează să se multiplice, să dureze mai mult şi să se intensifice.

3
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?