Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Spania: Trupul dictatorului Franco a fost exhumat din mausoleul „Valea celor Căzuţi”

25 oct. 2019,, 21:00   Externe
2783 0

Trupul îmbălsămat al fostului dictator spaniol Francisco Franco a fost exhumat joi din impunătoarea basilică săpată în stînca mausoleului din „Valea celor Căzuţi” (Valle de los Caidos), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Sicriul a fost purtat de opt membri ai familiei lui Franco, printre care şi strănepotul său Louis de Bourbon, văr îndepărtat al regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, şi transportat cu elicopterul către cimitirul Mingorrubio El Pardo din nordul Madridului, unde este înmormîntată şi soţia fostului dictator.

Exhumarea lui Franco a fost precedată de dispute politice şi legale care au readus în atenţie diviziuni din societate. Descendenţii fostului dictator s-au opus exhumării acestuia, dar justiţia nu le-a dat cîştig de cauză, în timp ce guvernul de la Madrid a insistat pentru mutarea rămăşiţelor lui Franco pentru a face din mausoleul din „Valea celor Căzuţi” un monument al reconcilierii naţionale.

„Exhumarea rămăşiţelor lui Franco trebuie să ne ajute să reflectăm la ceea ce înseamnă aceasta pentru imaginea ţării noastre şi pentru democraţie”, a scris pe Twitter vicepremierul Carmen Calvo.

Francisco Franco a condus Spania de la victoria sa în războiul civil dintre anii 1936 şi 1939 şi pînă cînd a murit, în anul 1975. Socialiştii spanioli încearcă de mult timp să transforme complexul din Valea celor Căzuţi într-un monument dedicat victimelor războiului civil declanşat de Franco şi soldat cu circa o jumătate de milion de morţi. Circa 34.000 de victime ale acelui război sînt îngropate acolo, inclusiv mulţi luptători ai taberei republicane, care a pierdut războiul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?