X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4159

Soarta inelelor olimpice de pe Turnului Eiffel se transformă într-o luptă politică

9 sep. 12:00   Externe
3 ore in urma 1213 0

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că dorește să păstreze inelele olimpice fixate pe Turnul Eiffel, astfel încît „spiritul festiv” al unor Jocuri de succes să dăinuie mult timp după încheierea acestora.

Cu toate acestea, rivalii săi consideră că ce face ea nu este decît o încercare de a lipi un afiș de campanie pe unul dintre cele mai emblematice monumente din lume, înainte de următoarele alegeri pentru funcția de primar din 2026, care o vor opune pe Hidalgo lui Rachida Dati, ministrul demisionar al culturii și actual primar al arondismentului în care se află Turnul Eiffel, transmite Digi24.

David Alphand, un consilier municipal parizian de dreapta și aliat al lui Dati, a declarat că Hidalgo „a făcut tot posibilul pentru a recupera efectele pozitive” ale Jocurilor Olimpice.

„Ea a dat dovadă de mult oportunism politic”, a spus Alphand. „Turnul Eiffel nu a fost făcut pentru a atîrna orice și orice pe el”. Paris 2024 a convins publicul francez să găzduiască Jocurile prin promisiunea de a le face „cele mai ecologice din istorie”, promițînd să utilizeze în cea mai mare parte infrastructura preexistentă în scopuri de sustenabilitate și pentru a împiedica costurile să scape de sub control.

Multe dintre locațiile temporare au fost construite în inima orașului, astfel încît monumente emblematice precum Turnul Eiffel au devenit parte a decorului pentru evenimente precum ceremonia de deschidere sau voleiul pe plajă.


După Jocuri, aceste structuri temporare ar trebui să fie demolate. Centrul Parisului ar trebui să revină, în mare parte, la ceea ce a fost. Tabăra lui Hidalgo a respins pînă acum criticile ca fiind plîngeri tipice ale parizienilor, care sînt cunoscuți pentru aversiunea lor față de orice schimbare a capitalei franceze.

Piramidele lui I.M. Pei din fața Luvrului au fost criticate după instalarea lor în anii 1980 și chiar și turnul în sine, pe care inginerul Gustave Eiffel l-a construit pentru Expoziția Mondială din 1889, a fost inițial contestat de arhitecți și locuitori.

Romancierul Guy de Maupassant l-a numit „un schelet gigantic și greoi” și se spune că îi plăcea să ia prînzul acolo doar pentru că era singurul loc din Paris în care nu putea să fie văzut. Astăzi, mai bine de un secol mai tîrziu, Turnul Eiffel este un monument aproape universal iubit, sinonim cu Franța - și pe care mulți, inclusiv descendenții lui Eiffel, doresc să îl lase neatins. „Inelele rup complet designul monumentului ... nu respectă munca strămoșului nostru”, a declarat pentru POLITICO Olivier Berthelot-Eiffel, un stră-strănepot al lui Gustave Eiffel. Berthelot-Eiffel prezidează o asociație a descendenților lui Eiffel, care se opune demersului lui Hidalgo.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав