AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 912
Criza energetică stiri: 740
Preşedintele stiri: 3209

Serbia vrea un gazoduct de la R. Moldova

26 noi. 2021,, 07:58   Război în Ucraina
3722 0

Serbia va primi gaze din Rusia la preţul de 270 de dolari pe mia de metri cubi, la fel ca în actualul contract care expiră la sfîrşitul acestui an, a anunţat joi preşedintele sîrb, Aleksandr Vucic, în finalul întîlnirii sale cu omologul său rus Vladimir Putin.

Vucic ceruse Rusiei luna trecută un preţ „favorabil” la importurile de gaze ruseşti, după ce preţul gazelor a crescut considerabil în ultimele luni ca urmare a revenirii cererii la nivel global după relaxarea restricţiilor legate de pandemia de coronavirus, transmite Digi24.ro.

Încă de la debutul întrevederii preşedintele rus îi promisese omologului său sîrb că noul contract privind livrarea de gaze ruseşti pentru Serbia, care ar trebui să intre în vigoare din 2022, va fi „fără îndoiala acceptabil” pentru Belgrad. El a spus că se aşteaptă să se ajungă la un acord înainte de expirarea celui de acum.

„Cred că vom ajunge la un acord şi, în orice caz, vom găsi o soluţie care să fie, fără îndoială, acceptabilă pentru prietenii noştri sîrbi”, a promis Putin, primindu-l pe Vucic la reşedinţa sa din Soci.

Pentru Belgrad „problema aprovizionării cu gaze este foarte importantă”, a subliniat preşedintele sîrb, evocînd construcţia comună a unui gazoduct, ce se va întinde de la graniţa cu Republica Moldova pînă la graniţa cu Ungaria, proiect care va garanta aprovizionarea Serbiei cu gaze, notează agenţia EFE.


Încheierea unui nou contract de gaze care să-l înlocuiască pe cel actual, în aceleaşi condiţii, este un obiectiv al vizitei lui Vucic în Rusia - a 19-a în ultimii şapte ani; un aspect important pentru preşedintele sîrb, avînd în vedere că viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare sînt preconizate pentru martie - aprilie 2022.

Conştient de aceasta, Putin s-a referit la viitoarele alegeri şi i-a mulţumit omologului său sîrb „pentru atenţia personală pe care o acordă dezvoltării relaţiilor ruso-sîrbe”, transmite Agerpres.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, Belgradul plăteşte în prezent 270 de dolari pe mia metri cubi de gaze, în timp ce preţul la gaze în Europa a sărit de 1.000 de dolari mia de metri cubi.

Conform publicaţiei citate, dacă preţul gazelor furnizate de Rusia Serbiei ar creşte la 500 de dolari, aproape dublu, cheltuielile acestei ţări ar creşte cu 600 de milioane de euro pe an.

Agenţia de presă rusă oficială TASS relatase săptămîna trecută că Vucic caută să cumpere circa 3 miliarde metri cubi de gaze ruseşti anual pe următorii 10 ani, ceea ce ar acoperi aproape toate nevoile de gaze ale Serbiei.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat că se aşteaptă ca preţul mediu al gazelor ruseşti în Europa să depăşească 300 de dolari pe mia metri cubi în acest an.

Referitor la cooperarea în lupta cu pandemia, preşedintele rus a afirmat că Rusia „nu doar că a furnizat Serbiei vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19, ci şi a deschis o fabrică de producţie la Belgrad”, ceea ce va permite nu numai satisfacerea cererii sîrbe, dar şi furnizarea acestui vaccin ţărilor vecine.

Cooperarea dintre Moscova şi Belgrad nu este doar una economică, a spus Putin, subliniind că ambele ţări desfăşoară periodic manevre militare comune şi menţin contacte strînse la nivelul ministerelor apărării şi al Statului Major. „Aceasta este, fără îndoială, în beneficiul ambelor ţări”, a subliniat el, menţionînd că mulţi militari sîrbi studiază la universităţi şi academii militare ruse.

Vucic i-a mulţumit omologului său rus pentru cooperarea tehnico-militară, apreciind-o ca fiind „la cel mai înalt nivel”.

În fine, Putin a reiterat sprijinul neclintit al Moscovei pentru Belgrad în privinţa tensiunilor sale cu Kosovo, menţionînd că poziţia Rusiei „este principială” şi nu depinde de conjuncturile politice.

3

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав