Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ţărilor să abordeze urgenţa reprezentată de epidemia de căldură extremă, alimentată de schimbările climatice, la scurt timp după cea mai călduroasă zi din istoria înregistrărilor.
"Căldura extremă este noua anormalitate", a declarat Guterres. "Lumea trebuie să se ridice la înălţimea provocării reprezentate de creşterea temperaturilor", a spus oficialul.
Pe fondul schimbărilor climatice, valurile de căldură sînt mai frecvente, mai intense şi durează mai mult, în întreaga lume, notează
Noi.md cu referire la
agerpres.ro.
În acest an, condiţiile caniculare în diferite țări au dus la închiderea şcolilor, au condus la o creştere a numărului de cazuri de spitalizare şi deces.
Fiecare lună, începînd din iunie 2023, a fost cea mai călduroasă de la debutul înregistrărilor, în 1940, comparativ cu luna corespunzătoare din anii precedenţi, potrivit Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene.
ONU a cerut guvernelor nu doar să reducă emisiile de combustibili fosili - motorul schimbărilor climatice - ci şi să întărească protecţia persoanelor cele mai vulnerabile, inclusiv vîrstnici, femei însărcinate şi copii,
dar şi să sporească garanţiile pentru lucrători.
Menționăm că și-n Republica Moldova, în această vară, s-a înregistrat o anomalie în ceea ce privește temperatura aerului. Specialiștii de la meteorologie au emis în rînduri reptate avertizări de caniculă, inclusiv Cod Roșu.
Adăuga comentariu