Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Şcoli închise şi muncă de la domiciliu în Iran din cauza poluării atmosferice

15 noi. 2023,, 23:30   Externe
2278 0

Şcolarii şi o parte din funcţionarii din Teheran au primit recomandări să rămînă în locuinţe miercuri din cauza unei poluări atmosferice puternice care afectează şi alte oraşe din Iran, informează AFP.

Guvernul ''a decis susţinerea virtuală a cursurilor de miercuri din şcolile elementare şi primare din provincia Teheran'', a precizat agenţia de presă IRNA, citînd organismul responsabil cu monitorizarea poluării, transmite agerpres.

Autorităţile au recomandat totodată ''unei treimi din angajaţii'' din organismele guvernamentale ''să facă miercuri telemuncă''.

Capitala, unde locuiesc aproape nouă milioane de cetăţeni, este învăluită de mai multe zile într-o ceaţă cenuşie.

Nu este o situaţie excepţională. În fiecare an în perioada noiembrie-februarie, poluarea atmosferică atinge apogeul în acest oraş situat la o altitudine cuprinsă între 1.400 şi 1.800 de metri, din cauza unui fenomen cunoscut sub denumirea de ''inversiune termică'': aerul rece de la altitudine împiedică aerul cald şi poluat să se împrăştie.

Poluarea afectează de asemenea şi alte mari oraşe iraniene, cum ar fi Mashhad (est), Isfahan (centru) şi Ahvaz (sud-vest).

Autorităţile au închis marţi şcolile în trei oraşe din provincia Khuzestan, a cărei capitală e Ahvaz, precum şi în Isfahan, potrivit IRNA.

Organizaţia meteorologică iraniană a prognozat că ''acumularea de poluanţi'' va continua să afecteze Teheranul pînă joi.

În ultimii ani, autorităţile iraniene au închis în mai multe reprize şcolile din capitală, în special în 2019, cînd au rămas închise o săptămînă întreagă.

Potrivit mass-media, poluarea atmosferică provoacă moartea prematură a circa 40.000 de persoane anual pe teritoriul ţării.

Un raport al Băncii Mondiale a enumerat ca principali responsabili ai poluării vehiculele grele, motocicletele, rafinăriile şi centralele termice.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?