X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

S-a aflat de ce canalul central din Veneția a devenit verde fluorescent

30 mai. 2023,, 23:00   Externe
3436 0

Venețienii s-au trezit duminică dimineața cu o priveliște neobișnuită, deoarece o parte din calea navigabilă centrală a orașului a devenit verde fluorescent.

După două zile, autoritățile locale au comunicat că situația s-a datorat prezenței fluoresceinei, o substanță folosită pentru testele pe rețelele de ape uzate.

Fluoresceina nu este o substanță toxică, fiind folosită pentru testarea rețelelor de apă uzată, au conchis autoritățile locale, scrie The Guardian. Autoritățile locale au recoltat probe de apă și au deschis o anchetă urgentă. Presa italiană a scris că poliția locală examinează camerele de supraveghere pentru a afla dacă incidentul are legătură cu regata de la Volgalonga care a avut loc în acest weekend. Între timp, au început să fie lansate speculații cu privire la ceea ce ar fi putut face ca apa din jurul faimosului pod Rialto să își schimbe culoarea. Teoriile au variat de la eliberarea de colorant, la un protest al activiștilor de mediu.

Analiza a arătat „prezența fluoresceinei în probele prelevate”, potrivit agenției regionale pentru prevenirea și protecția mediului din Veneția. De asemenea, rezultatele „nu au arătat prezența elementelor toxice în probele analizate”, a comunicat agenția de mediu. Nu a fost precizat de unde provine substanța depistată. Nu este prima dată cînd Marele Canal devine verde. Mulți utilizatori ai rețelelor sociale au spus că imaginile din Veneția amintesc de un eveniment asemănător care a avut loc în 1968, pus la cale de artistul argentinian Nicolás García Uriburu, care a vopsit în verde apele Grand Canal pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor ecologice.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?