Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva Statelor Unite

22 feb. 14:45   Externe
3161 0

Rusia analizează posibilitatea de a refuza să respecte "acordul sovieto-american Șevardnadze-Baker", care a delimitat spațiul maritim al strîmtorii Bering.

Acordul semnat în 1990, potrivit căruia SUA au primit aproximativ 30 de mii de kilometri pătrați din zona economică exclusivă a URSS și peste 40 de mii de kilometri pătrați din platoul continental, ar putea fi denunțat în viitorul apropiat. Acest lucru a fost anunțat miercuri, în cadrul sesiunii plenare a Dumei de Stat, de Rosa Chemeris, membră a Comisiei pentru afaceri externe.

"Următorul (pentru denunțare) va fi acordul de cooperare din strîmtoarea Bering, încheiat în 1990 între Șevardnadze și secretarul de stat american James Baker", a declarat Chemeris.

Potrivit Interfax, cuvintele sale au fost confirmate de ministrul adjunct al Agriculturii, Maxim Uvaidov, care a fost de asemenea prezent la reuniune.

Oficialii ruși au început să discute problema unei posibile denunțări în 2020 a acordului, care se aplică în mod temporar, deoarece acesta nu a fost vreodată ratificat de parlamentul rus. La acel moment, perspectivele acordului au fost analizate în cadrul unei sesiuni închise în Consiliul Federației de către comisiile relevante, precum și de către oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Federal de Securitate și Rosrybolovstvo.
Ideea de a "pune capăt acordului și de a declara de facto că partea din zona economică controlată de Statele Unite este rusă" a fost exprimată în octombrie anul trecut de Boris Nevzorov, senator din regiunea Kamchatka. Potrivit acestuia, acordul Shevardnadze-Baker era "discriminatoriu și priva în mod nedrept" Rusia de 78.000 de kilometri pătrați de teritoriu în Marea Bering, inclusiv platoul continental.

50
2
0
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?