X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Rusia expulzează 20 de diplomați cehi

19 apr. 2021,, 08:00   Externe
2251 3

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, duminică seară, expulzarea a 20 de diplomaţi cehi, după ce Guvernul de la Praga a decis expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj.

"Ambasadorul Cehiei, Vitezslav Pivonka, a fost informat că 20 de angajaţi ai Ambasadei Cehiei din Moscova sînt declaraţi personae non gratae. Trebuie să părăsească teritoriul Rusiei pînă la sfîrşitul zilei de 19 aprilie", a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Tass.

Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi. Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO.

"Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei", a declarat duminică un oficial din cadrul NATO, potrivit agenţiei Reuters.

Criza dintre Cehia şi Rusia intervine în contextul tensiunilor dintre Occident şi Moscova. Statele Unite au impus noi sancţiuni împotriva Rusiei din cauza ingerinţelor electorale şi atacurilor cibernetice, expulzînd zece diplomaţi ruşi. Rusia a reacţionat prin expulzarea a zece diplomaţi americani şi sancţionarea unor oficiali de rang înalt de la Washington. Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?