X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Rusia declară stare de urgență federală

8 apr. 07:45   Externe
3332 0

Inundațiile din regiunea Orenburg, cauzate de creșterea nivelului apei în rîul Ural, sînt o urgență federală, susține Guvernul rus, citat de presa de stat. Peste 4.000 de persoane, inclusiv 885 de copii, au fost evacuate, iar alte două mii de case au fost inundate, ajungînd la un total de șase mii, notează The Guardian.

Ministrul rus pentru situații de urgență, Alexander Kurenkov, a sosit duminică la Orsk – unul dintre cele mai afectate orașe – pentru a supraveghea operațiunile de salvare, notează noi.md cu referire la moldova1.

„Propun clasificarea situației din regiunea Orenburg drept o urgență federală și stabilirea unui nivel federal de răspuns”, a spus oficialul.

Orsk, care se află la aproximativ 20 de kilometri nord de granița cu Kazahstanul, a fost inundat după ruperea unui baraj. Pînă duminică dimineața, 4.500 de clădiri rezidențiale din orașul cu peste 200.000 de locuitori au fost inundate, iar eforturile de evacuare continuă, scrie Tass.

A fost deschisă o anchetă penală pentru presupuse încălcări ale construcțiilor care ar fi putut cauza ruperea barajului. Autoritățile locale au spus că barajul ar putea rezista la niveluri de apă de pînă la 5,5 metri. Sîmbătă dimineața, nivelul apei a atins aproximativ 9,3 metri, iar duminică, nivelul a crescut pînă la 9,7 metri, potrivit site-ului rus de informații despre nivelul apei AllRivers.


Autoritățile din Orsk au raportat că patru persoane au murit, dar susțin că decesele nu au legătură cu inundațiile.

Duminică, oficialii din capitala regională, Orenburg, situată la peste 150 de kilometri de Orsk, au scris pe Telegram că situația din oraș se înrăutățește, deoarece nivelul apei a crescut cu 28 cm față de ziua precedentă.

Amintim că vineri un baraj s-a rupt în orașul Orsk din munții Ural din cauza ploilor.

În Federația Rusă se introduce starea federală de urgență atunci cînd numărul de persoane ucise și rănite depășește 500 sau valoarea pagubelor depășește 1,2 m

5
0
1
12
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?