X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

România va implementa un nou sistem electronic de taxare pe autostrăzi

5 iun. 11:15   Externe
4430 0

România va implementa un nou sistem de electronic de taxare pe autostrăzi, prin care unele vehicule vor plăti o taxă per kilometru, calculată între punctele de taxare, iar altele vor continua să circule în bază de vinietă, sistemul verificînd doar valabilitatea acesteia pentru cei ce folosesc autostrăzile.

Sistemul va funcţiona ca unul centralizat la nivel de ţară, dar avînd 2 centre de date în România, unde vor fi cumulate aceste date, şi va face, totodată, schimb de date cu sistemele din alte state UE.

Autoturismele, autobuzele şi camioanele cu masă totală de pînă la 3,5 tone vor continua să plătească vinieta obişnuită, care funcţionează în bază de timp, fiind valabilă pentru termenul pentru care a fost plătită. Însă preţul vinietei ar putea creşte semnificativ către 1 ianuarie 2026, atunci cînd sistemul ar trebui să intre în vigoare, notează Noi.md cu referire la piataauto.

Pentru camioanele de peste 3,5 tone masă totală, însă, schimbarea va fi una majoră, întrucît directiva europeană prevede taxarea acestora în funcţie de distanţa parcursă într-o ţară. Prin camerele sistemului se vor putea deduce segmentele parcurse şi lungimea lor, taxele fiind corelate cu aceste distanţe.

În rezultatul acestor modificări la nivel de uniune, e descurajat transportul cu camioane pe distanţe foarte mari sau cel puţin pe distanţa totală a unei ţări, în multe ţări devenind mai competitiv transportul feroviar ca alternativă mai ecologică, cu zero emisii dacă locomotivele sînt electrice şi alimentate cu energie regenerabilă.


2
1
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав