Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Rîurile din Alaska se colorează în portocaliu. Care este motivul

25 mai. 12:30   Externe
2197 0

Mai multe rîuri din Alaska își transformă culoarea într-un portocaliu ruginiu, o posibilă consecință a dezghețării permafrostului, datorată încălzirii globale, arată un nou studiu.

Zona Arctică este regiunea care se încălzește cel mai rapid de pe întregul glob, și, în timp ce pămîntul înghețat aflat sub stratul de la suprafață se topește, mineralele care au fost odată în acel pămînt se scurg acum pe căile navgabile de pe rîuri, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

„Este un impact neprevăzut al încălzirii globale pe care îl vedem în cele mai curate rîuri din țara noastră”, a declarat Brett Poulin, autorul studiului și profesor asistent al toxicologiei mediului la Universitatea Californiei din Davis.

Dezghețarea permafrostului expune mineralele la oxigen, într-un proces cunoscut sub numele de dezagregare, care crește aciditatea apei și dizolvă metale precum zincul, cuprul, cadmiul și fierul – cel mai probabil metal care dă rîurilor o culoare ruginită vizibilă chiar și din imaginile satelitare. Studiul evidențiază degradarea potențială a apei potabile și riscul pentru pescuitul în Arctic, informează The Guardian.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?