În special, articolul subliniază faptul că The Journal a vorbit cu patru înalți funcționari ucraineni din domeniul apărării și securității care fie au fost implicați în complot, fie au avut cunoștință directă despre acesta. Toți au declarat că gazoductele erau o țintă legitimă în războiul de apărare al Ucrainei împotriva Rusiei.
O parte din relatările lor au fost confirmate de o anchetă de aproape doi ani a poliției germane privind atacul, care a obținut dovezi, inclusiv corespondență electronică, conversații telefonice mobile și prin satelit, precum și amprente digitale și mostre ADN ale persoanelor care se presupune că au făcut parte din echipa de sabotaj. Ancheta germană nu a stabilit o legătură directă între președintele Zelenski și operațiunea secretă.
Rezultatele acestei anchete ar putea înrăutăți relațiile dintre Kiev și Berlin, care a furnizat cele mai multe fonduri și arme Ucrainei, după Statele Unite.Este posibil ca unii lideri politici germani să fi fost dispuși să ignore dovezile care indică Ucraina, de teamă să nu submineze sprijinul intern pentru acțiunile militare. Dar poliția germană este independentă din punct de vedere politic, iar investigația lor a căpătat o viață proprie pe măsură ce au dezlegat cazul.
„Un atac de o asemenea amploare este un motiv valabil pentru a invoca clauza de apărare colectivă a NATO, dar infrastructura noastră critică a fost aruncată în aer de o țară pe care o sprijinim cu livrări masive de arme și miliarde de dolari în numerar”, a declarat un înalt oficial german familiarizat cu ancheta.
Prețurile energiei au crescut vertiginos după atac, care a distrus trei din cele patru conducte de gaz. Germania și alte țări s-au grăbit să naționalizeze companiile energetice care distribuiau gaz rusesc, dar care au dat faliment după distrugerea conductelor.
În prezent, Germania continuă să plătească aproximativ 1 milion de dolari pe zi doar pentru a închiria terminale plutitoare pentru GNL, care a înlocuit doar parțial gazul rusesc din conducta Nord Stream.
Adăuga comentariu