X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Revenco: Suntem la limită, avem nevoie de ajutorul partenerilor externi

9 mar. 2022,, 17:45   Externe
3419 0

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, admite că există riscul că o extindere a conflictului din Ucraina ar putea să genereze o rupere a frontierelor Republicii Moldova şi un flux de refugiaţi necontrolat.

„Este posibil, dar nu va fi o noutate pentru această regiune”, a declarat ministra, în cadrul unui interviu pentru Agerpres. Totodată, Ana Revenco susține că angajații Poliției de Frontieră sînt la limita oboselii, iar pentru a face față volumului extrem de mare de muncă, a cerut Romîniei și partenerilor europeni sprijin de resurse umane și echipamente și utilaje, scrie unimedia.info

„Cu acest exod masiv, care este mînat de război, sistemul funcţionează în turaţii maxime, motiv pentru care şi aici avem nevoie de suport de la partenerii externi. Cînd zic suport, am în vedere colegi din sistemul afacerilor interne, specialişti în managementul şi securitatea frontierei, care să lucreze împreună cu colegii mei la toate punctele, pentru că am activat absolut toate punctele de trecere a frontierei, şi pe est, şi pe vest. Vorbim despre necesitatea unui suport şi asistenţă operaţionale.

Moldova nu a mai avut timp de 30 de ani astfel de situaţii, deci sîntem oarecum... Învăţăm, creăm din mers, evaluăm, ajustăm, corectăm. Şi aşa în fiecare zi. Ne trebuie, avem nevoie de expertiză, de cunoştinţe, de informaţii, de experienţa celor care au gestionat astfel de fenomene şi înţeleg, cunosc care este presiunea pe sistemul afacerilor interne”, a declarat Ana Revenco.

„Am discutat cu mai mulţi oficiali, înalţi oficiali, am discutat şi cu DG Home (Departamentul pentru migraţie şi afaceri interne - n.r.). Am discutat şi comisarul european pentru managementul crizelor, am împărtăşit datele şi informaţiile. Am pus la dispoziţie lista de necesităţi, pentru că vorbim şi despre echipamente şi utilaje, la fel, foarte necesare pentru a face faţă tuturor ameninţărilor de la frontieră încoace. Vă daţi seama, la o frontieră sîntem în război, la altă frontieră sîntem cei care supraveghem securitatea în regiune, în sensul Uniunii Europene. De aceea, presiunea este mare. Ne-am adresat şi am vorbit cu mai mulţi parteneri de dezvoltare din Uniunea Europeană. Am fost încredinţaţi că asistenţa este aproape, dar timpul deja joacă împotriva noastră. Înţelegem că fluxul va continua şi presiunea pe sistemul afacerilor interne în continuare este una destul de mare. Am învăţat în aceste 12 zile cum să ajustăm unele proceduri, cum să ajustăm unele mecanisme astfel încît, colegii, specialiştii din prima linie să se refacă după 12 ore, dar este şi un efect cumulativ al acestui aflux din punctul de vedere al ameninţărilor şi al riscurilor pe care le aduce pentru securitatea publică pe de o parte, dar şi presiunea pe care o pune pe capacitatea umană de a face constant faţă acestor ameninţări, la nivelul potrivit”, a mai precizat aceasta.

Întrebată dacă o extindere a conflictului din Ucraina ar putea să genereze o rupere a frontierelor Republicii Moldova şi un flux de refugiaţi necontrolat, ministra de Interne a răspuns: „Orice studiu şi orice fenomen de genul dat au demonstrat că acest risc este unul posibil. Nu va fi ceva drept noutate pentru această regiune, în cazul în care vine un aflux mai mare. Studiem, iarăşi, în baza altor experienţe, cum s-a procedat, astfel încît intervenţia să fie echilibrată şi din perspectiva siguranţei şi a nevoilor refugiaţilor, dar şi din perspectiva securităţii şi stabilităţii la noi în ţară. Şi comunicarea să fie una bună şi transparentă cu partenerii. Fără comunicare nu ne reuşeşte nimic”.


1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?