X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Refugiații din Ucraina în UE - protecție temporară sau statut de refugiat, care este diferența

14 apr. 2022,, 08:19   Externe
3857 0

Ucrainenii care fug de război în țările europene sînt îngrijorați de înregistrarea corectă a șederii lor legale în străinătate. Una dintre cele mai importante întrebări este dacă ar trebui să solicite statutul de refugiat și ce drepturi oferă protecția temporară.

TRAVEL RBC-Ucraina vorbește despre diferența dintre statutul de refugiat și protecția temporară în baza explicațiilor de pe site-ul oficial al UE și a specialiștilor Uniunii Helsinki din Ucraina.

Protecția comună în țările UE - statutul juridic al ucrainenilor care fug de război

Țările UE care primesc refugiați ucraineni din 24 februarie au introdus o protecție specială, în baza căreia solicitanții de azil pot trece frontiera în cadrul unei proceduri simplificate și pot obține o serie de drepturi.

În același timp, fiecare țară are propria legislație privind oferirea protecției internațională, transmite Noi.md cu referire la rbc.ua.


Protecția temporară a ucrainenilor care au fugit din calea războiului în țările UE este reglementată de o directivă care a intrat în vigoare la 4 martie 2022.

Conform acestei decizii, cetățenii ucraineni cu reședința în Ucraina care au fost strămutați la 24 februarie 2022, sau ulterior respectivei date, și membrii de familie ai acestora, au dreptul la protecție temporară în orice țară a UE. Protecția temporară este valabilă cel puțin un an, termenul poate fi prelungit în funcție de situația din Ucraina.

Drepturi acordate refugiaților de război cu statut de protecție temporară în UE:

* Dreptul de ședere
* Acces la locuință
* Asistență socială
* Îngrijire medicală
* Custodia copiilor și adolescenților neînsoțiți
* Accesul la educație pentru copii și adolescenți
* Accesul la piața muncii

În ce constă statutul de refugiat

Statutul de refugiat este un drept individual la protecție internațională. Acesta este acordat după un anumit timp după examinarea dosarului în cadrul unui proces administrativ și juridic.

Autoritățile competente vor stabili dacă solicitantul riscă cu adevărat să fie persecutat din motive de rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau convingeri politice. Chiar și după primirea acestui statut, acesta poate fi retras dacă există noi motive pentru revizuirea acestuia.

Între timp, protecția temporară este acordată imediat persoanelor strămutate care fug de conflictele armate – adesea imediat după trecerea frontierei.

Deși protecția temporară nu are legătură cu protecția internațională, ea reduce necesitatea acesteia, deoarece o persoană primește drepturile și condițiile de viață necesare.

Acordarea statutului de protecție internațională nu depinde de protecția temporară. Statutul de refugiat este acordat printr-o procedură specială în fața autorităților naționale competente din statele membre.

În conformitate cu legislația UE, este necesar de solicit protecție internațională (statutul de refugiat) în prima țară sigură după trecerea frontierei.

Solicitanții de statut de refugiat au drepturi similare cu protecția temporară, dar există unele diferențe - de exemplu, o persoană poate avea acces la piața muncii după 9 luni dacă dosarul său nu a primit o decizie finală înainte de acel moment. Solicitanții statutului de refugiat pot primi un loc de trai, îmbrăcăminte și îngrijiri medicale într-o zonă închisă.

Între timp, formalitățile pentru acordarea protecției temporare sînt reduse la minimum, de aceea procedura durează mai puțin în comparație cu obținerea statutului de refugiat.

Trebuie să știm că, în caz de refuz al protecției internaționale, persoana care are dreptul la protecție temporară (refugiații din cauza războiului din Ucraina) continuă să se bucure de protecție temporară pînă la expirarea acesteia.

Persoanele eligibile pentru protecție temporară pot solicita statutul de refugiat în orice moment.

Ce prevede protecția temporară în țările UE în timpul războiului din Ucraina

Protecția temporară pentru refugiații din Ucraina după 24 februarie va dura pînă pe 4 martie 2023.

Dacă motivele acordării protecției temporare nu vor dispărea – adică va exista un pericol pentru viață la întoarcerea în Ucraina – protecția temporară va fi prelungită automat de două ori cîte 6 luni - în total pînă la 4 martie 2024.

Apoi, Comisia Europeană poate propune prelungirea protecției temporare cu încă un an.

Spre deosebire de statutul de refugiat, statutul de protecție temporară nu restricționează circulația unei persoane în alte țări. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care pot călători în baza regimului fără vize. Adică, după înregistrarea și primirea asistenței într-o țară, ei pot pleca liber în alte țări – pe parcursul a 90 de zile de la intrarea pe teritoriul UE.

În acelasi timp, drepturile obținute din protecția temporară pot fi folosite numai în statul care a acordat un permis de ședere. Cu toate acestea, un alt stat membru al UE poate decide, de asemenea, să elibereze un alt permis de ședere.

Directiva privind protecția temporară este valabilă în toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei. De asemenea, unul permis temporar nu este oferit în țările din spațiul Schengen care nu sînt membre ale UE: Elveția, Norvegia, Liechtenstein, Islanda.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав