Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Reacția SUA la posibila amplificare a conflictului din Orientul Mijlociu

5 ian. 20:00   Externe
2926 0

Administrația președintelui american Joe Biden elaborează un răspuns în cazul amplificării conflictului din Orientul Mijlociu și al extinderii acestuia la întreaga regiune a Orientului Mijlociu.

Despre aceasta scrie Politico cu referire la surse bine informate.

Potrivit acestora, probabilitatea extinderii conflictului este în creștere ca urmare a luptelor de pe teritoriul Irakului, Libanului și Iranului, care au avut loc în ultimele zile. Acest lucru, spun sursele, i-a convins pe oficialii administrației americane că, în mod oficial, conflictul s-a extins mult dincolo de granițele Fîșiei Gaza, o evoluție pe care SUA încearcă să o evite de luni de zile.

Interlocutorii lui Politico au declarat pentru aceasta că armata americană elaborează în prezent un plan pentru a lansa un atac de represalii împotriva houthis yemeniți, care au atacat în mod repetat nave comerciale în Marea Roșie. La rîndul lor, oficialii serviciilor de informații încearcă să prevadă și să prevină posibilele atacuri viitoare asupra forțelor americane din Irak și Siria, precum și să identifice posibilele ținte pentru următoarele atacuri ale Houthi.

Sursele au mai spus că, de luni de zile, SUA îndeamnă Teheranul în culise să își convingă proxiștii să înceteze atacurile, dar nu există încă semne că Houthis vor renunța la atacuri.


Politico subliniază că agravarea conflictului din Orientul Mijlociu amenință nu doar securitatea regională, ci și șansele de realegere ale președintelui Biden. Publicația notează că în 2024 alegătorii ar putea avea un cuvînt de spus în aceste alegeri cu privire la o problemă cheie de politică externă - cît de mult ar trebui să se implice America în conflictele externe.

0
0
2
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?