Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4067

Reacția Israelului la cererea CPI de emitere a unui mandat de arestare pe numele lui Netanyahu

20 mai. 18:45   Externe
2081 0

Israelul consideră că posibila emitere de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al ministrului evreu al Apărării, Yoav Galant, este un pas „rușinos” și „ipocrit”.

Despre acest lucru a relatat postul de televiziune israelian Channel 13, citînd o sursă diplomatică din anturajul lui Netanyahu.

„Aceasta este o decizie care, dacă va fi pusă în aplicare, va fi o rușine la nivel mondial. Nu există nicio limită pentru ipocrizie", a declarat sursa.

Potrivit Canal 13, înalți oficiali israelieni au în prezent întîlniri urgente cu privire la situația din jurul CPI. Netanyahu și Galant nu au făcut încă niciun comentariu public.

Ministrul din cabinetul militar de urgență al Israelului, Benny Gantz, consideră că posibila emitere de către Curtea Penală Internațională a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian și al ministrului israelian al Apărării este o „crimă istorică”. Comentînd declarația procurorului CPI, Karim Khan, el și-a exprimat opinia că Israelul duce „cel mai just război”, lansat ca răspuns la masacrul israelienilor de către radicalii palestinieni la 7 octombrie 2023, respectînd cu strictețe dreptul internațional.


„A-i pune pe liderii unei țări care a intrat în luptă pentru a-și proteja cetățenii la același nivel cu teroriștii sîngeroși este o orbire morală, o încălcare a datoriei și subminează capacitatea de a-și proteja cetățenii. Acceptarea poziției procurorului ar fi o crimă istorică ce nu poate fi negată", a scris el pe pagina sa X (fostul Twitter).

Liderul opoziției parlamentare din Israel, Yair Lapid, a calificat drept o „catastrofă politică și morală” posibila emitere de către CPI a unor mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și Galant din cauza situației din Fîșia Gaza. „Aceasta este o catastrofă politică și morală. Nu pot fi emise mandate de arestare după ce am fost uciși pe 7 octombrie. Acest lucru este de neiertat. Nu vom accepta acest lucru în tăcere", a declarat el.

În același timp, Yair Lapid l-a criticat pe Netanyahu pentru o politică eșuată, care, în opinia sa, a dus la această poziție a CPI: „Este un eșec politic teribil. Cînd am început războiul, întreaga lume a fost de partea noastră, iar acesta va fi cel mai grav eșec politic”.

Anterior, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant și trei lideri Hamas - Yahya Sinwar, Muhammad Deif și Ismail Haniyeh.

În declarația procurorului se arată că Netanyahu și Galant sînt responsabili penal pentru crime de război și crime împotriva umanității comise în Fîșia Gaza începînd cel puțin din 8 octombrie 2023. Procurorul a declarat că liderii Israelului sînt responsabili de înfometare, provocarea deliberată de suferințe grave, crimă, atacuri împotriva civililor, exterminare, persecuție și „alte acte inumane”.

7
5
2
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?